FOTO Ce s-a ales de cabanele-emblemă din Munţii Bucegi. Cele mai multe, ridicate în peisaje de vis, sunt devastate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caban Omu. FOTO Gabriel Prundaru
Caban Omu. FOTO Gabriel Prundaru

Cabanierii şi montaniarzii spun cu tristeţe că s-a ales praful de multe cabane-emblemă pentru Bucegii din Dâmboviţa. Multe cabane amplasate în zone de vis şi în care generaţii întregi de iubitori au muntelui s-au distrat sunt acum fie distruse, fie lăsate de izbelişte şi părăsite.

GALERIE FOTO 

Dintre toate, Cabana “Scropoasa” a rămas în amintirea munţomanilor ca o unitate de cazare emblemă pentru Munţii Bucegi şi care a ajuns o ruină, fiind devastată de hoţi. 

“Era a doua după Padina după numărul de turişti care o vizitau. De unde veneau oamenii erau întâmpinaţi de gazde cu ceai sau cafea. Parcă era alta distraţia în urmă cu 20, 30 de ani. Era mai multă civilizaţie şi mai mult bun simţ”, spune prof. Doru Deaconescu, şeful Salvamont Dâmboviţa.

Lista cabanelor părăsite este continuată de Cabana “Caraiman”, care a fost vândută şi scoasă din circuitul turistic, Cabana “Omu” care este închisă iarna din cauza condiţiilor meteo neprielnice. Închise sunt “Cuibul Dorului”, “Mioriţa”, Cabanea “Leaota” -  devastată de ani buni şi “Poiana Izvoarelor”. 

cabanedb


Cana Scropoasa. FOTO Gabriel Prundaru

De asemenea, Cabana Brătei a fost scoasă din circuitul turistic şi folosită de un privat, Refugiul “Căminul Alpin” este devastat, iar Cabana “Babele” nu cazează, deşi, în sezonul estival, mii de turişti se duc să vizitele monumetele naturii Sfinxul şi Babele.

“Podu cu Florile”, deşi este construită de 5 ani de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, nu este folosită pentru că nu este racordată la reţeaua de electricitate, investiţie care ar costa mai mult decât cabana în sine. 

În momentul de faţă, zona Padina-Peştera dispune de aproximativ 600 de locuri de cazare, insuficiente în sezoanele de vârf.

Guvernul a aprobat, la 5 martie, atestarea unor localităţi sau părţi din localităţi ca staţiuni turistice de interes naţional sau local şi modificarea anexei nr.5 la Hotărârea Guvernului nr.852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice. Pe lista staţiunilor turistice de interes naţional se află şi Zona Peştera-Padina, din comuna dâmboviţeană Moroeni.

cabanedb


Cabana Leaota. FOTO Gabriel Prundaru

Până crearea de unităţi de cazare sau reabilitarea celor existente, autorităţile au de luptat cu gunoaiele, iar camparea rulotelor va fi interzisă. 

"În zilele următoare se va finaliza un Plan Urbanistic Zonal în Padina în care camparea în zonă nu se va mai face. Primăria va pune un teren la dispoziţie CJ-ului sau unei persoane juridice. Lângă camping-ul Zănoaga deţinem o suprafaţa de 12.000 de mp şi  vrem să extindem camping-ul. Sperăm ca într-un an, ce, mult doi, zona de campare să fie la Zănoaga", a spus primarul comunei Moroeni, Mihai Moraru. 

Pe lângă asta, edilul spune că lucrează la proiecte de alimentare cu apă şi canalizare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite