Dosarul exploziilor catastrofale de la Crevedia: zeci de audieri vor avea loc la Parchetul Curții Militare de Apel

0
Publicat:

Procurorii de la Parchetul Curții Militare de Apel lucrează cu „materialul clientului” și pun la îndoială raportul prezentat în urmă cu mai bine de o săptămână de șeful DSU, Raed Arafat.

Exploziile de la Crevedia. FOTO Inquam
Exploziile de la Crevedia. FOTO Inquam

Pompierii care au intervenit la Crevedia sunt chemați, pe rând, la audierile de la Parchetul Curții Militare de Apel. Primii salvatori au fost chemați la audieri încă de sâmbătă, 9 septembrie, dar continuă procedurile și în zilele următoare.

Anchetatorii vor să afle cu precizie ce s-a întâmplat în respectivul depozit de GPL de la Crevedia, acolo unde funcționa o stație ilegală, cine a greșit și dacă pompierii au fost coordonați adecvat unei astfel de intervenții. De asemenea, vor să mai afle procurorii dacă au fost folosite echipamente omologate pentru astfel de evenimente.

În cea de-a doua explozie peste 40 de salvatori au fost răniți, cei mai mulți dintre ei pompieri, dar și jandarmi și polițiști.

În raportul dat de Raed Arafat privind intervenția pompierilor, se precizează că oamenii au fost echipați corespunzător.

Explozie la o statie GPL din Crevedia Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) mp4

Șeful DSU mai spune că în ultimii șase ani la nivelul IGSU au fost cumpărate în total aproximativ 120.000 de echipamente de protecție la standarde românești, făcute după cele europene.

Dosarul penal deschis de Parchetul Militar cercetează infracțiunea de vătămare corporală din culpă a forțelor MAI, dar și infracțiunea de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

Anchetatorii spun că toate faptele ilegale care au avut loc la stația GPL, din 2020 după închidere și până în prezent, au dus la exploziile de la Crevedia.

Exploziile de la Crevedia: 9 pacienți rămân internați în spitalele din România

Ministerul Sănătății informează că trei dintre pacienții răniți în urma exploziilor din Crevedia, care au fost transferați în străinătate, rămân intubați și ventilați mecanic. De asemenea, rămân internați în spitalele din București 9 pacienți, în stare medie sau ușoară.

Șase pacienți sunt internați la Spitalul Clinic de Urgență București, doi pacienți la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri București, iar unul Spitalul Clinic de Urgență “Bagdasar Arseni” București. 

Până acum au fost externaţi 33 de pacienţi (32 din spitale din ţară şi unul din Graz, Austria), iar cinci au decedat. 

Starea pacienților transferați în străinătate

Din totalul victimelor exploziilor din Crevedia, 12 răniţi  au fost transferaţi în străinătate.

Unul din pacienții internați într-un spital din Graz-Austria a fost externat pe 5 septembrie. 

Cel de-al doilea pacient transferat în Graz, Austria, care prezintă o patologie chirurgicală complicată din cauza localizării leziunilor de arsură și a gradului acestora, respiră spontan, este stabil hemodinamic, iar starea lui este fără modificări în ultimele 24 de ore.

Pacientul transferat la Milano, cu arsuri de peste 90% din corp, este intubat și ventilat mecanic, stabil hemodinamic și  necesită suport vasopresor intensiv. Acesta este monitorizat intensiv continuu și este în stare critică.

Cel de-al doilea pacient transferat la Milano are suprafaţă corporală arsă peste 45%, respiră spontan, stabil hemodinamic si are o  evoluţie clinică favorabilă.

Pacienții internați în unități medicale din Bruxelles , care au o suprafață coroprală arsă de peste 15% , respectiv peste 20%, respiră spontan, sunt stabili hemodinamic și au o evoluție clinică favorabilă, după cum spune Ministerul Sănătății.

De asemenea, cei doi pacienţi transferaţi în Germania, la Berlin, respiră spontan, sunt stabili hemodinamic, au arsuri pe mai mult de 40% din suprafaţa corporală, iar starea lor nu prezintă  modificări în ultimele 24 de ore.

Pacientul transferat la Viena, în Austria, respiră spontan, este stabil hemodinamic, având stare clinică fără modificări în ultimele 24 de ore.

Cei doi pacienţi transferaţi la Lubeck - Germania, care prezintă arsuri pe 40% şi 30% din suprafaţa corpului,  sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic, stabili hemodinamic, iar starea lor este fără modificări în ultimele 24 de ore. 

Pacientul transferat la Bergen, în Norvegia, respiră spontan, este stabil hemodinamic, iar starea sa de sănătate s-a ameliorat, spune raportul Ministerului Sănătății. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite