Dosarul Boriga şi parcurile de joacă - infracţiune” sau nu, legea o acoperă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Boriga
Gabriel Boriga

Acuzaţi de DNA că au încheiat trei contracte de furnizare de echipamente de joacă, fără licitaţie şi la preţuri supraevaluate, primarul municipiului Târgovişte, finul său şi fostul director al Direcţiei de Construcţii Edilitar Gospodăreşti au un aliat de nădejde în Legea Achiziţiilor Publice.

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, “Gabriel Boriga, în calitate de primar al municipiului Târgovişte şi în exercitarea atribuţiilor de coordonare şi control a Direcţiei de Construcţii Edilitar Gospodăreşti, i-a solicitat lui Mihai Olaru, să achiziţioneze echipamente de joacă de la S.C. Utilex Construct S.R.L. fără respectarea procedurilor legale de achiziţie publică. Olaru Mihai a încheiat trei contracte de furnizare de echipamente de joacă iar inculpatul Boriga Gabriel Florin a aprobat plata acestor contracte cu încălcarea prevederilor legale”.

Toate cele trei contracte de furnizare de echipamente de joacă au fost făcute fără licitaţie publică. Numai că articolul 124 din Legea Achiziţiilor Publice îi acoperă pe cei trei învinuiţi. „Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimata, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este mai mică decât echivalentul în lei al următoarelor praguri: 40.000 de euro pentru contractul de furnizare, 40.000 de euro pentru contractul de servicii şi 250.000 de euro pentru contractul de lucrări.


image

„No comment”

Primarul Boriga nu a dorit să comenteze cele întâmplate. „În acest stadiu al procesului nu comentez absolut nimic. Să lăsăm justiţia să îşi facă treaba. Eu am fost de bună credinţă şi m-am prezentat la proces”, a spus edilul şef.

Pe de altă parte, finul său nu înţelege „unde este corupţia în acest caz” „Nu înţeleg ce s-a întâmplat. Din punctul meu de vedere nu este ok. Eu am acte care să dovedească acele tranzacţii. Am văzut că sunt acuzat de corupţie dar nu înţeleg unde este corupţia. L-am întrebat şi eu pe procuror unde este corupţia, dar nu a putut să îmi răspundă”, a declarat Gheorghe Simoiu, administratorul S.C. Utilex Construct S.R.L.

Mihai Olaru
Gheorghe Simoiu, administrator al  SC Utilex Construct


Foto (de la stânga la dreapta): Mihai Olaru şi Gheorghe Simoiu

Primul termen de judecată, amânat

Alesul târgoviştenilor s-a prezentat, luni, la Judecătorie alături de Mihai Olaru şi de Gheorghe Simoiu. Procesul s-a amânat însă, pentru luna septembrie. Boriga a motivat că nu a avut timp pentru angajarea unui apărător.

„Subsemnatul Gabriel Boriga, în calitate de inculpat în prezenta cauză, solicit Onoratei Instanţe de Judecată, acordarea unui nou termen de judecată în cauza ce formează obiectul dosarului nr 5788/3152011, aflat pe rolul Judecătoriei Târgovişte, în vederea angajarării unui apărător. Prezenta cerere este legată de imposibilitatea obiectivă de a angaja un apărător în prezenta cauză în intervalul de timp scurs de la primirea citaţiei şi până la termenul de judecată fixat pentru soluţionarea pricinii”, semnat, Gabriel Boriga.

Instanţa i-a admis cererea primarului, având în vedere că este prima cerere de acest fel în dosar şi i-a fixat un nou termen de judecată pe data de 7 septembrie, anul acesta.

Povestea...

Administraţia locală a achiziţionat parcuri de joacă supraevaluate de la finul primarului Boriga.
Dosarul trimis de DNA spre judecare îi învinovăţeşte pe primar, pe finul său şi pe fostul director al Direcţiei de Construcţii Edilitar Gospodăreşti, de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.



Procurorii DNA au scos la iveală faptul că afacerea de familie dintre primarul Gabriel Boriga şi finul său, Gheorghe Simoiu, a prejudiciat bugetul public al municipiului cu 4 miliarde de lei. Mai exact, primăria, prin Mihai Olaru, fost director al Direcţiei de Construcţii Edilitar Gospodăreşti, a achiziţionat de la  S.C. Utilex Construct S.R.L., prin administratorul şi finul primarului, Gheorghe Simoiu, bunuri de la producător (bănci, balansoare etc) necesare creării a patru parcuri de joacă pentru copii, la preţ dublu faţă de cel real. De la 4 miliarde, suma a crescut la 8 miliarde.

Deocamdată însă, alesul târgoviştenilor se bucură de prezumţia de nevinovăţie. “Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, precizează DNA.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite