Diastaza abdominală, afecțiunea lăuziei. Cum poți repara separarea mușchilor. Apare și la bebeluși, și la bărbați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lăuzele se pot confrunta cu afecțiune frecvent întâlnită - diastaza abdominală. Aceasta apare în a doua jumătate a sarcinii, dar devine cu adevărat o problemă după naștere.

Diastaza abdominală constă în separarea mușchilor drepți abdominali. FOTO Alexandra Țintă
Diastaza abdominală constă în separarea mușchilor drepți abdominali. FOTO Alexandra Țintă

Această constă în separarea parțială sau totală a mușchilor drepți abdominali, de la osul sternului până la ombilic, pe linia mediană a abdomenului. Afecțiunea, spun kinetoterapeuții, se poate rezolva printr-un masaj special.

„În timpul sarcinii, creșterea uterului determină întinderea mușchilor abdominali, pentru a face loc fătului. Sarcinile multiple, mai ales dacă între acestea nu s-a remediat problema, sarcina gemelară, vârstă de peste 35 de ani a mamei sau greutatea mare a copilului sunt câteva din cauzele favorizante ale diastazei abdominale. Dacă în urma controlului se observă un gol mai mare de doi centimetri de-a lungul liniei mediane ale musculaturii abdominale, înseamnă că se confirmă diagnosticul de diastaza abdominală”, spune Alexandra Țintă, kinetoterapeut și antrenor de karate din Târgoviște.

Confirmarea unui astfel de diagnostic, netratat, poate duce la instabilitate pelvină, dureri lombare, postura defectuoasă, incontinență urinară, tulburări de tranzit, balonare, disconfort.

„În calitate de kinetoterapeut, sarcina mea este de a identifica dacă există acest diagnostic, mai ales în urmă experienței antrenării viitoarelor și deja existențelor mămici. Planul de recuperare a musculaturii abdominale va fi unul bine pus la punct, cu exerciții care vizează alipirea peretelui abdominal, fără a riscă o diastaza abdominală. Este important să nu începeți exerciții intense care vizează zona abdominală, imediat postpartum. În cazul existenței unei diastaze, această se poate agrava”, mai spune Alexandra.

Diastaza abdominală poate apărea și la nou-născuți, dar se remediază în primii 3 ani, dar și la bărbați, din diverse motive, cum ar fi ridicare de greutăți mari, executarea unor exerciții de abdomen nepotrivite sau excesive, creșterea excesivă în greutate, toate pe fondul unei musculaturi cu tonus scăzut.

Exercițiile vizează reapropierea mușchilor drepți abdominali, fără a exercita o presiune intraabdominală.

Perioada de recuperare poate dura între 3 luni și un an, în funcție de severitatea diastazei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite