Dezvoltarea educaţiei digitale în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Până în 2020, peste 90 % din locurile de muncă vor necesita competenţe informatice
Până în 2020, peste 90 % din locurile de muncă vor necesita competenţe informatice

Noua iniţiativă a UE le va oferi tinerilor competenţele informatice de care au nevoie pentru o viaţă prosperă în secolul al XXI-lea.Până în 2020, peste 90 % din locurile de muncă vor necesita competenţe informatice, reflectând locul din ce în ce mai important pe care îl ocupă tehnologia în vieţile noastre.

În ciuda acestui fapt, multe şcoli şi universităţi nu dispun de resursele, conectivitatea sau echipamentele necesare pentru a ţine pasul cu această schimbare.

Pentru a elimina aceste neajunsuri şi pentru a le oferi europenilor mijloacele necesare pentru a putea fi competitivi în era digitală, UE a lansat iniţiativa„Deschiderea educaţiei”. Aceasta pune accent pe sporirea resurselor pentru studenţi, organizaţii şi profesori şi pe îmbunătăţirea infrastructurii IT şi a conectivităţii în şcoli.

Combaterea lipsei de competenţe în domeniul informatic

Noua iniţiativă face parte dintr-un plan mai amplu al UE de extindere a competenţelor informatice în Europa. În pofida creşterii rolului pe care tehnologia digitală îl joacă în societatea actuală, nu toată lumea ştie cum funcţionează un smartphone sau un laptop. Cu ocazia lansării noii strategii, comisarul pentru educaţie, Androulla Vassiliou, a declarat: „Nu este suficient să înţelegem modul în care se utilizează o aplicaţie sau un program; avem nevoie de tineri care pot să îşi creeze propriile programe”. Acest lucru le va oferi tinerilor competenţele de care vor avea nevoie la locul de muncă şi va alimenta piaţa europeană a muncii cu persoane creative şi întreprinzătoare. 

Educaţie deschisă Europa

Unul dintre instrumentele concrete pe care le introduce Comisia este noul siteEducaţie deschisă Europa. Acesta le va permite studenţilor, profesorilor şi publicului larg să utilizeze şi să partajeze resurse digitale gratuite. Toate materialele didactice realizate cu finanţare europeană vor fi puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor site-ului. Site-ul va oferi, de asemenea, o platformă de discuţii pentru profesori şi studenţi, prin intermediul căreia vor putea să promoveze o mai bună utilizare a tehnologiilor digitale în procesul de predare şi vor putea face schimb de bune practici.

Iniţiativa „Deschiderea educaţiei” va aborda şi alte aspecte ale educaţiei digitale în Europa. UE va sprijini programele de formare a personalului didactic, astfel încât profesorii să poată utiliza tehnologia digitală la orele de curs. În acelaşi timp, va acorda finanţare pentru ameliorarea accesului la bandă largă şi la resurse informatice în şcoli şi universităţi. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite