De ce nu plantăm an de an, în același loc din grădină, legumele preferate: „Să lucrezi în grădină nu este simplu”
0Pământul românesc este unul roditor, însă trebuie să avem grijă de el. Cel mai bine știu asta agricultorii cu experiență, care ne învață o regulă de aur pentru ca solul să își păstreze proprietățile roditoare.
Pentru ca o plantă să crească așa cum ne dorim și să aibă un rod bogat, are nevoie de anumiți nutrienți din pământ, și chiar dacă adaugăm îngrășământ, cu substraturi și turbă, uneori nu este suficient.
„Cei care au deja experiență în ceea ce privește plantarea legumelor știu foarte bine anumite reguli pe care trebuie să le respecte. Să lucrezi în grădină și să ai un rod bogat, legume și fructe dintre cele mai gustoase, nu este simplu. Trebuie să știi foarte multe reguli, să le aplici, să ai constant grijă de ele. Nu toată lumea știe, dar nu este indicat ca an de an să plantezi în același loc din grădina același tip de semințe”, spun specialiștii de la „Nu oricum”, o asociație formată din 40 de legumicultori din zona legumicolă Băleni.
Solul nu poate oferi plantelor tot ce au acestea nevoie dacă an de an plantezi același tip de semințe în același loc, ci acestea trebuie plantate prin rotație, în locuri diverse. Explicația este fenomenul de epuizare a solului.
Legumicultorii din Băleni, județul Dâmbovița, au înțeles că doar împreună pot răzbi în lupta cu marii producători din țară și străinătate. Astfel, 40 de producători s-au asociat sub brandul „Nu oricum“ și au început să producă după standardele de livrare cerute de centrul de colectare din zonă.
O altă problemă care se ivește dacă nu facem o rotație a plantărilor sunt dăunătorii și bolile. Dacă plantăm aceeași legumă în același loc an de an, dăunătorii și bolile se pot răspândi mai ușor, ceea ce poate duce la pierderea culturilor.
Iată câteva sfaturi pentru rotația culturile:
- împărțiți grădina în patru sau mai multe zone.
- plantați legume în același răsad pentru nu mai mult de doi ani la rând.
- rotiți culturile între diferite familii de plante. De exemplu, puteți planta roșii și ardei într-un pat într-un an, apoi castraveți și dovlecei în același pat în anul următor.