Traseu ușor, de weekend, de la Sinaia la Cabana Vârful cu Dor. Cum arată feerica zonă a Lacului Bolboci
0Din Sinaia, una dintre cele mai frumoase stațiuni montane din țară, cu trecut bogat cultural și social, și pînă la Cabana Vârful cu Dor, actuală Bolboci, se poate parcurge un traseu frumos, ce durează aproximativ trei ore.
Pasionaţii de munte spun că în Bucegi pot fi parcurse 120 de trasee turistice de diferite grade de dificultate.
Traseul despre care vorbim pornește din capătul străzii Furnica (circa 40 minute de la gară, cinci minute de la Cabana Furnica), urmează în continuare strada Victoriei, după care urcă la început printr-o poiană largă, apoi prin pădure, traversează un șir neîntrerupt de poieni și ajunge, după circa 45 minute, deasupra Hotelului Alpin Cota 1400, în Poiana La Sfârșitul Lumii”, potrivit muntii-bucegi.ro.
Din poiană, poteca urcă de-a lungul coamei ce desparte Vârful Zgârburei (stânga) de Valea cu Brazi (dreapta), pe care se află Cabana Cota 1500 și atinge un prag orizontal (punctul „La Lac“), de unde se desprinde varianta de iarnă a drumului.
La Cabana Bolboci se mai poate ajunge și cu mașina, pe două drumuri, prin Cota 1000, Şaua Dichiu cu o lungime de 22 de kilometri, drum accesibil numai vara, sau din Moroieni pe la Sanatoriu, pe un drum de 25 de kilometri, accesibil în orice anotimp.
Un baraj artificial
Lacul Bolboci este un lac de baraj artificial situat pe cursul superior al râului Ialomiţa, în judeţul Dâmboviţa şi reprezintă una dintre atracţiile zonei. Acesta este protejat de coniferele ce îl încercuiesc şi poate cel mai curat lac din judeţ.
În anumite perioade ale anului, apa limpede conferă privitorului un adevărat spectacol, culoarea acestuia fiind uneori de un verde smarald în funcţie de razele soarelui. Pentru sedentari, dar mai ales pentru pescarii iubitori de păstrăv, lacul Bolboci poate fi excursia ideală.
Cabana Bolboci poate constitui punct de plecare în excursii scurte de două-trei ore prin împrejurimi, Cheile Zănoagei, Cheile Tătarului, Cheile Orzei, Peştera Ialomiţei, Canionul Horoabelor sau Padina fiind câteva dintre zonele pitoreşti care merită văzute.
De la cabană pot fi atinse şi obiectivele turistice înalte din Masivul Bucegi, cum ar fi Crucea Caraiman, Sfinxul, Babele şi Vârful Omu, pentru aceste trasee fiind nevoie de condiţie fizică. Nu uitaţi, însă, să cereţi sfatul cabanierilor sau salvamontiştilor!