Curiozități din România. Care este cel mai mic județ, cel mai mare sau cel mai populat

0
Publicat:

Teritoriul României este organizat în unități administrativ-teritoriale, respectiv județe, municipii, orașe, comune și sate. Doar Capitala României, București, este organizată pe sectoare.

Oameni strada. FOTO Shutterstock
Oameni strada. FOTO Shutterstock

Județul este unitatea administrativ-teritorială alcătuită din municipii, orașe și comune. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), organizarea județelor se face în funcție de condițiile geografice, economice și social-politice.

În termeni explicativi, județul asigură dezvoltarea social-culturală și edilitar-gospodărească a municipiilor, orașelor și comunelor. Municipiul este localitatea urbană care are un număr mai mare de locuitori, o industie dezvoltată, o însemnătate deosebită în viață economică, social-politică și cultural-științifică a țării, un important fond de locuințe și dotări edilitar-gospodărești, o rețea complexă de unități de învățământ, sănătate și cultură.

Municipiile în care își au sediul prefecturile sunt municipii-reședință de județ.

Orașul este centrul de populație mai dezvoltată din punct de vedere economic, social-cultural și edilitar-gospodăresc.

Comună este unitatea administrativ-teritorială alcătuită din unul sau mai multe sate care cuprind populația rurală, fiind organizată în funcție de condițiile economice, social-culturale și geografice.

Satele în care își au reședința primăriile (organele de conducere ale comunei) sunt reședință de comună. Satul este unitatea administrativ-teritorială elementară.

Cel mai mic și cel mai mare județ din țară

România este împărțită administrativ în 41 de județe. Ultima reformă administrativ-teritorială majoră din România a avut loc în anul 1968, când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane (având ca model împărțirea teritoriului Uniunii Sovietice), la reîmpărțirea pe județe (care fuseseră desființate de autoritățile comuniste în 1951, reforma din 1968 înființând însă județe mai mari și mai puțin numeroase).

Din anul 1968, teritoriul României a fost împărțit în 39 de județe, plus municipiul București care, deși este reședința județului Ilfov, este administrat separat ca municipiu cu statut de județ, care nu face parte din Ilfov, județul înconjurător.

În 1981 s-au înființat încă două județe, județul Giurgiu și județul Călărași, și județul Ilfov a devenit Sectorul agricol Ilfov în subordinea municipiului București, iar în 1997, prin legea nr. 50/97 a reînființat județul Ilfov.

Ca suprafață, județul Ilfov, cel mai mic județ al României, având 1.583 km pătrați, iar cel mai mare este Timiș, cu 8.697 km pătrați. Timiș este urmat de Suceava cu 8.553 kilometri pătraţi, Caraș-Severin cu 8.520 kilometri pătraţ și Tulcea cu 8.499 kilometri pătraţi.

Date demografice

Potrivit datelor recensământului din 2021, ale Institutului Național de Statistică, populația medie a celor 41 de județe ale României este de 422.850, județul Iași fiind cel mai populat (760.774 locuitori), iar județul Tulcea (193.355 locuitori), cel mai puțin populat.

Municipiul București, care are același nivel administrativ ca un județ, este cel mai populat din țară, dar și cel mai mic ca suprafață - are cu 1.716.961 de locuitori și 228 km pătrați.

Județul cu densitatea populației cea mai ridicată este Ilfov (340 locuitori/kilometru pătrat). La extrema opusă, Tulcea are o densitate de doar 23 locuitori/kilometru pătrat.

În privința numărului de locuitori, cel mai mic județ este tot Tulcea, cu 193.355 locuitori, urmat de Covasna și Sălaj, cu puțin peste 200.000 locuitori. La polul opus, Iașiul este pe primul loc, cu 760.774 locuitori, urmat de Prahova cu 695.119 locuitori și Cluj cu 679.141 locuitori.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite