Cum se execută corect tăierile pomilor fructiferi. Fără tăieri, pomii nu ar produce atât de mult pe cât ar trebui FOTO

0
Publicat:

Mai este puțin până când se va instala primăvara calendaristică, așa că pomicultorii de pe Valea Dâmboviței au început să pregătească plantațiile de meri pentru sezonul următor.

Operațiunea de tăiere a merilor în Voinești. FOTO Stațiunea Voinești
Operațiunea de tăiere a merilor în Voinești. FOTO Stațiunea Voinești

Specialiștii Stațiunii Pomicole de la Voinești spun că tăierea pomilor fructiferi, inclusiv a merilor, joacă un rol crucial în menținerea sănătății, productivității și calității fructelor. O tăiere corectă stimulează creșterea, optimizează forma coroanei și favorizează producția de mere mari și gustoase.

Procedeul de tăiere a pomilor a fost studiat la Voineşti sub multiple aspecte pentru a se răspunde la probleme ce le ridică această lucrare de înaltă tehnicitate, mult controversată în literatura de specialitate.

Pomii bătrâni sunt tăiați obligatoriu, iar la pomii tineri, la care prevalează procesele de creştere, tăierile sunt reduse la minim, cu deosebire scurtările care întârzie intrarea pe rod a pomilor.

Tăierile controlate stimulează creșterea pentru că sunt eliminate ramurile uscate, bolnave sau slab productive, optimizează forma coroanei pentru ca razele Soarelui să pătrundă uniform în interiorul coroanei, îmbunătățește calitatea fructelor pentru că stimulează formarea de muguri florali și reduce riscul de boli, prin eliminarea ramurilor bolnave sau aglomerate.

Experimentările au scos în evidenţă faptul că stimularea creşterii vegetative se realizează prin scurtări, fiind executate în funcţie de gradul pe care l-a atins încetarea creşterii vegetative. Scurtarea trebuie să vizeze atât ramurile de schelet, cât şi formaţiunile fructifere, putându-se elimina, în funcţie de situaţie, de la 1/3 până la 2/3 din lungimea ramurilor îmbătrânite”, spun specialiștii de la Stațiunea Pomicolă Voinești.

Pentru punerea în valoare a potenţialului de rodire al pomilor îmbătrâniţi, Staţiunea Voineşti a stabilit că trebuie să se execute operațiuni de rărire a coroanei și regenerarea prin scurtarea intensă a fiecărei formaţiuni fructifere îmbătrânite.

Ceea ce deosebeşte în primul rând sistemul de tăiere aplicat la Staţiunea Voineşti de ceea ce se foloseşte în alte unităţi, chiar de cercetare, este atenţia deosebită acordată tăierilor de detaliu asupra tuturor formaţiunilor fructifere şi în al doilea rând regenerarea permanentă a scheletului cu ajutorul scurtărilor. În plantațiile superintensive, pentru ușurarea tăierilor din perioada de repaus, cât și pentru a asigura condiții de colorare a fructelor, se fac tăieri în verde, eliminându-se în lunile iulie-august, lăstarii cei mai viguroși și cu poziție verticală”, mai spun cercetătorii pomicoli din Voinești.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite