Cum se crește usturoiul acasă. Este o rezervă inepuizabilă din cel mai bun antibiotic natural

0
Publicat:

Usturoiul este un ingredient delicios și sănătos utilizat în bucătăria românească și în multe alte culturi culinare din întreaga lume. Pentru o rezervă inepuizabilă de usturoi proaspăt, gospodinele pot să îl crească acasă, fără prea mare efort.

Usturoi plantat acasă, în borcan. FOTO retete-usoare.info
Usturoi plantat acasă, în borcan. FOTO retete-usoare.info

Grădinarii spun că trebuie să selectăm căței de usturoi maturi și sănătoși pentru a începe procesul de creștere în apă și să umplem recipiente de sticlă sau cănițe cu apă în care o să crească usturoiul.

Tăiați vârfurile cățeilor de usturoi și așezați căpățânile în borcane, astfel încât rRădăcinile trebuie să intre în contact cu apa. Așezați recipientele pe pervazul ferestrei și lăsați usturoiul să încolțească. De asemenea, aveți grijă ca nivelul apei să nu scadă.Trebuie să ne asigurăm că nivelul apei acoperă aproximativ două treimi din înălțimea cățeilor de usturoi. Este important să schimbăm apa la intervale regulate, de aproximativ o dată pe săptămână.

După ce rădăcinile au crescut suficient de mult, putem planta usturoiul în pământ, într-un loc însorit. Vasele cu usturoi vor trebui așezate într-un loc luminos, dar ferit de lumina directă a soarelui. Temperatura ideală pentru creșterea usturoiului este în jur de 20-25 de grade Celsius.

După câteva luni, usturoiul va fi gata pentru recoltare. Frunzele verzi și cățeii de usturoi proaspăt obținuți în bucătărie pot fi consumați, iar câțiva căței pot fi folosiți pentru replantare.

„Și eu am plantat usturoi pe lângă solar și a crescut singur, cu apa de la ploaie, fără să-l fi îngrijit prea mult. În casă se poate planta la geam, dar nu va face căpățână, ci va fi consumat ca usturoi verde. Afară trebuie stropit de mană. Altfel nu e o plantă foarte pretențioasă. De recoltat e mai greu, pentru că trebuie să stai aplecat să îl culegi”, ne-a spus Magda Cristian, legumicultoare din Băleni.

„Nu mai putem de mijloc și picioare”

Sute de familii din Băleni duc tradiția legumiculturii din generație în generație, dar este tot mai greu. Țăranii sunt îngenuncheați de importurile masive și de calitate îndoielnică și vor măsuri urgente.

E grea agricultura. Tineretul care vrea să plece la drum cu agricultura se descurcă foarte greu. Dacă cei care vor să se apuce acum de agricultură nu au în spatele lor pe cineva care a mai făcut asta, părinți, bunici și nu au nici bani, nu răzbesc. Am lucrat și în străinătate și știm cum e. La noi în țară ziua muncim și noaptea vindem. Ca să supraviețuim și să putem să ridicăm țara, trebuie neapărat să stopăm intrarea legumelor din alte țări”, mai spune Magda Cristian.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite