Cum s-a transformat un schit ars de turci într-o mănăstire falnică de la Cota 1.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe DN 71, drumul care duce de la Bucureşti la Sinaia, la Cota 1.000, există o mănăstire cu acelaşi nume. Piatra de temelie a aşezământului monahal dintre codrii de pe Păduchiosu, la 400 de metri de DN 71, Târgovişte-Sinaia, a fost pusă în 1994. Ctitori au fost câţiva proprietari de pământuri din Moroeni.

Cu 600 de ani în urmă, pe locul actualei mănăstiri "Înălţarea Domnului - Cota 1000 era un schit ce înconjura o bisericuţă de lemn îngrijită de câţiva sihaştri. Rădăcinile Mănăstirii de la Cota 1000 sunt legate de numele voievodului valah Basarab I, care a pornit la 1332 o vânătoare domnească dinspre Câmpulung Muscel spre Muntele Păduchiosu.

Legendele spun că poieniţa unde a ridicat Basarab I acea bisericuţă din lemn s-a numit în vremuri de demult Platoul Haiducilor, fiind chiar la hotarul dintre Ţara Românească şi Ardeal. Pe aici se desfăşurau drumurile comerciale care legau cele două teritorii. 

image

Biserica mănăstirii cu hramurile Înălţarea Domnului, Sfântul Ioan Iacob Hozevitul şi Soborul Sfinţilor Arhangheli a fost ridicată din temelie în 3 luni şi 20 de zile, cu ajutorul Armatei. În sfânta biserică a Mănăstirii de la Cota 1000 există câteva icoane de mare preţ duhovnicesc, copii ale unor icoane făcătoare de minuni.

Părintele Dobre Melchisedec este un munte de înţelepciune. În preajma sa, ascultându-l, timpul parcă nu există. Sfaturile sale îţi curăţă sufletul, îţi deschid mintea, îţi croiesc culoar către Dumnezeu. Mănăstirea poartă hramul înalţarea Domnului, Sfântul loan lacob Hozevitul, Sfinţii Arhangheli.  Accesul se face pe  DN 71 Târgovişte (57 km)- Moroeni (16 km)- Sinaia (8 km), pe un drum pietruit de 400 de metri.

Mănăstirea s-a zidit în urma unui vis

Angela Cojocaru, o femeie credincioasă din sat, a avut un vis, care se tot repeta. Cineva îi spunea că acolo, pe Păduchiosu, în locul unde exista un schit ce fusese ars de turci, trebuie să se construiască o mănăstire care să poarte şi hramul Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. 

Acum, Mănăstirea cu Hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Ioan Iacob Hozevitul” de la Cota 1000 este una dintre cele mai vizitate aşezăminte monahale din Dâmboviţa. Aici vin aproape zilnic pelerini din toată ţara. Celor care sosesc de departe şi vor să petreacă zile în rugăciune li se oferă şi masă, şi condiţii de cazare. 

Târgovişte: Mânăstirea “Înălţarea Domnului” – Cota 1000
Târgovişte: Mânăstirea “Înălţarea Domnului” – Cota 1000

Turiştii pot vizita şi alte aşezăminte monahale din zonă: Mănăstirea Sinaia, aflată la 10 km, Mănăstirea ortodoxă de stil vechi “Ioan Iacob Hozevitul” din Moroeni, la 7 km de Cota 1000, sau, dacă au chef de drumeţie, pot porni peste munte către Mănăstirea Peştera, pe un traseu de circa şase ore.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite