Cum ne păstrăm sănătatea ochilor: recomandările medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vederea este unul dintre cele mai de preţ lucruri ale omului, iar medicii ne recomandă să le cerem ajutorul la cea mai mică problemă. Încă de la vârste fragede, copiii ar trebui să fie duşi la un consult oftalmologic.

După creier, cel mai evoluat computer, ochiul este cel mai complex organ, iar funcţia sa, vederea, este socotită cel mai important simţ al omului.

Când ar trebui să ne facem probleme?

Părinţii ar trebui să îi ducă pe cei mici la medic, chiar dacă nu au probleme vizibile, până la vârsta de 7 ani. 
 

„La copiii de până în 7 ani dacă părinţii remarcă ceva, ca de exemplu, se duce aproape de televizor sau stă mult la televizor şi face ochii mici, face diverse ticuri, deci ceva diferit faţă de ce fac alţi copii, dacă are o modificare la ochi, cu o deviaţie, cu strabism, trebuie să se prezinte cu cel mic la doctor cât mai repede. Dacă cei mici nu au nimic până la 7 ani, oricum trebuie făcut un control obligatoriu între 5 şi 7 ani, pentru că poate să vadă bine cu un ochi, dar mai puţin bine cu celălalt. De asemenea, poate să aibă o problemă bebeluşul. La orice lăcrimare, ochi roşu, deviaţia ochiului, trebuie prezentat cât mai repede la oftalmolog”, este de părere Gabriela Corneci, medic oftalmolog.

Dispozitivile inteligente, periculoase

După vârsta de 7 ani, ochiul este considerat maturizat şi de aici înainte nu mai este atât de solicitat. 

“Copiii care stau mult pe dispozitivele inteligente (televizor, telefon, laptop), pe care nu le recomandăm, este bine să luăm o pauză la o oră, cel mult două. Sigur că nu mai putem trăi fără aceste dispozitive, dar tot trebuie să luăm o pauză la o oră, două, pentru ca clipitul să îşi reia frecvenţa normală. Trebuie să privim în depărate pentru a relaxa acomodaţia. Contează şi distanţa la care stai de aceste dispozitive. Nu trebuie să stai la mai puţin de 30 de cm, de preferat chiar 40-50 de cm”, mai spune dr. Corneci.

Alimentaţia, extrem de importantă

La fel ca mâncarea este foarte important şi somnul. Dacă dormim puţin e normal ca ochii să fie obosiţi. “Şi dacă citesc noaptea îmi obosesc ochii, pentru că nu mai e aceeaşi lumină. Hrana e foarte importantă şi trebuie să fie diversificată. Nu trebuie să mâncăm doar morcov, ci din toate. Avem nevoie de multe vitamine. La fel, nu putem să luăm nu ştiu ce vitamine şi să nu mâncăm legume şi fructe. Cele mai bune legume şi fructe pentru sănătatea ochilor sunt cele colorate, cele portocalii, galbene. De asemenea, foarte bune sunt fructele de pădure, cum ar fi afinele, murele, zmeură”, adaugă dr. Gabriela Corneci. 

Specialiştii le recomandă persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 60 de ani un consult de rutină la cel mult doi ani, chiar dacă pacientul nu are vreo suferinţă. După 60 de ani e recomandat un control anual, pentru că ochiul face boli de îmbătrânire, cum ar fi cataracta.

Târgovişte

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite