Cum apare ciuperca unghiei piciorului şi care sunt metodele eficiente prin care scăpăm de infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: prevention.com
FOTO: prevention.com

Pedichiura de weekend, duşul făcut după antrenament la sala de sport sau plimbarea în jurul unei piscine publice ar putea să vă transmită un „cadou” nedorit. Este vorba de onychomycosis, cunoscută şi sub denumirea de ciuperca de unghii.

Deşi pare inofensivă la început, această ciupercă poate provoca probleme serioase. În mod normal, unghiile sănătoase sunt netede, roz şi au o dungă albă, subţire la vârf. Orice modificări ale acestui aspect ar trebui să vă pună imediat un semn de întrebare şi să vă trimită direct la un medic dermatolog.

Potrivit unui studiu realizat de Academia Americană de Dermatologie (AAD), şi citat de prevention.com, ciuperca poate cauza infecţii serioase. 

Ciuperca se poate răspândi la nivelul podelelor duşurilor şi vestiarelor, în acelaşi mod ca ciupercă răspunzătoare de „piciorul de atlet”. De asemenea, purtarea unor pantofi care strâng şi aplicarea unor straturi groase de ojă (care nu permit unghiei să respire) cresc riscul de infecţie. Degetul mare şi degetul mic sunt cele mai predispuse la infectare, poate pentru că sunt mai expuse la frecarea de pantofi.

Infecţia poate provoca o serie de simptome neplăcute, cum ar fi:

- decolorarea unghiilor (unghii galbene, maro, verzi sau albe ca o pudră)

- se acumulează reziduuri sub unghii

- îngroşarea sau ruperea unghiilor

- unghii subţiri 

- ciuperca este extrem de contagioasă 

Tratamentul este important şi este singura cale de a ţine la distanţă ciuperca.  Onicomicoza este mai frecventă în mediul umed şi cald din încălţăminte favorizând evoluţia acesteia.

Există tratamente variate pentru ciuperca unghiei piciorului şi gradul de eficacitate. Din păcate, această infecţie recidiveaza frecvent. 

Cele mai eficiente sunt cremele sau soluţiile antifungice, lacul de unghii medicamentos, medicamentele antifungice orale sau terapia cu laser.

Bineînţeles, orice tratament trebuie realizat după o vizită prealabilă la specialistul dermatolog.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite