Cea mai bună metodă de a scăpa de grăsimea corporală. Cum ne ajută mâncarea sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mancare sanatoasa

În efortul de a pierde în greutate sau de a deveni mai supli tindem să vorbim despre „grăsime corporală” ca despre ceva banal. În primul rând, spun specialiştii, trebuie să înţelegem cum funcţionează corpul nostru, pentru că asta ne va ajuta să obţinem rezultatele mai rapid.

Medicii explică modul în care grăsimea corporală se lipeşte de noi şi cele mai bune modalităţi de a o îndepărta.

„Grăsimea corporală este o „colecţie” de ţesut adipos care funcţionează ca un organismcomplex metabolic activ”, explică dr. Wickham B. Simonds, din cadrul Asociaţiei „Medicina Obezităţii” din Carolina de Nord. 

Ca orice organ, ţesutul adipos se poate îmbolnăvi, spun specialiştii. De fapt, un studiu din 2019 realizat de „European Heart Journal” a constatat că excesul de grăsime corporală poate duce la cel puţin nouă probleme cardiovasculare diferite, inclusiv stenoza valvei aortice, o afecţiune în care valva care pompează sânge din inimă spre restul corpului nu mai poate deschide corect, potrivit prevention.com.

De cele mai multe ori, când spunem „grăsime corporală”, ne referim la grăsime subcutanată şi grăsime viscerală. „Grăsimea subcutanată este localizată sub piele, cum ar fi în braţ, coapsă şi abdomen”, spune Peter Jian.

Mănâncă mai sănătos

Atât dieta, cât şi exerciţiile fizice joacă un rol în cantitatea de grăsime corporală pe care o aveţi, dar dieta are un impact mai mare. 

„Cel mai eficient mod de a reduce grăsimea corporală este reducerea de calorii în tandem cu aportul redus de carbohidraţi”, spune dr. Simonds. Organismul este unic, aşa că o dietă nu va funcţiona pentru toată lumea. 

Înainte de a începe o dietă este bine să discutaţi cu un medic specialist astfel încât să vă poată ajuta să alegeţi un plan alimentar sigur şi eficient.

Sănătatea mentală

Nu subestimaţi stare mentală. „Avem tendinţa de a lua decizii mai puţin sănătoase în privinţa mâncării atunci când suntem stresaţi”, spune dr. Jian. 

„Starea noastră de bine emoţională afectează, de asemenea, hormonii care reglează senzaţiile de foame, saţietatea şi dacă organismele noastre utilizează sau depozitează grăsimi”, adaugă el.

Consumul de alimente bogate în calorii atunci când suntem stresaţi are ca rezultat creşterea în greutate mai mare decât consumul aceloraşi alimente într-o stare de confort, potrivit unui studiu din 2019, publicat în revista Cell Metabolism.

Mai multe exerciţii fizice

American Heart Association recomandă 150 de minute de exerciţii cu intensitate moderată pe săptămână pentru un adultul sau 75 de minute de exerciţiu viguros. 

„Cu toate că acest lucru nu este posibil pentru toată lumea, puteţi începe întotdeauna printr-o alergare uşoară sau chiar mersul pe jos. Un pont ar fi să vă parcaţi maşina mai departe de destinaţie, să folosiţi scările în loc de ascensoare sau să faceţi o plimbare la ora prânzului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite