Ce se întâmplă cu şanţul Cetăţii din Târgovişte, singura construcţie militară de tip bizantino-sârbesc încă existentă în sud-estul Europei
0
Fortificaţia oraşului medieval a cunoscut cea mai mare dezvoltare în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 - 1654), care dublează practic grosimea zidurilor şi reface şanţul de apărare. După zeci de ani în care s-au realizat doar lucrări de igienizare, obiectivul intră în reabilitare cu fonduri europene.
Primăria Târgovişte a accesat un proiect pe fonduri europene, în valoare de 18 mil. euro, care presupune intervenţii pe o suprafaţă de aproximativ 61.000 mp. de amenajare şi valorificare peisagistică, realizarea de reţele de utilităţi, camere de supraveghere video, vitrine de expunere, sisteme de prezentare audio-video, ecologizarea tuturor sectoarelor, demolarea tuturor construcţiilor ilegale etc.
Totodată, investiţia presupune realizarea de alei pietonale şi piste de biciclete de-a lungul întregului traseu, dar şi mobilier urban specific sau locuri de joacă tematice, cu accent în plus pe amenajarea spaţiilor verzi existente.
Fortificaţiile Cetăţii de Scaun de la Târgovişte apar în memoriile cruciatul Hans Schiltberger de 1427, care menţioneză oraşul Târgovişte drept capitală a Ţării Româneşti, alături de Argeş.
Începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, Curtea Domnească din Târgovişte se transformă într-o adevărată fortăreaţă, cea mai mare şi mai puternică din ţară.


Şanţul de apărare al Cetăţii se află la marginea orasului, fiind, de fapt, cursul râului Milioara. Fortificaţia oraşului medieval a cunoscut cea mai mare dezvoltare în timpul domniei lui Matei Basarab (1632 - 1654), care dublează practic grosimea zidurilor şi reface şanţul de apărare. Noul şanţ are lăţimea şi adâncimea de 3 metri şi este dublat de un val de pământ pe o lungime de 5 km. Fortificaţia era prevăzută cu 10 bastioane şi 5 porţi de intrare care asigurau accesul în oraş.
Cele 5 porţi de acces în cetate, ce purtau numele localităţilor spre care se îndreptau drumurile (Buzău, Argeş, Dealu, Câmpulung şi Bucureşti), au fost refăcute din piatră asigurându-le şi camere pentru corpul de gardă.
În fapt, după câte afirmă specialiştii, şanţul Cetăţii din Târgovişte este singura construcţie militară de tip bizantino-sârbesc însă existentă, din sud-estul Europei.
