Cât de periculoasă este ambrozia. Deţinătorii de terenuri pe care creşte această buruiană au o serie de obligaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

În sezonul cald, ambrozia constituie o cauză majoră a alergiilor, iar proprietarii de terenuri pe care creşte această buruiană au obligaţia de a o distruge.

Ambrozia este o plantă perenă invazivă care creşte spontan pe terenurile lăsate în paragină. Poartă şi denumirea populară de „iarba de paragină”, pentru că ea creşte pe marginea drumurilor şi de-a lungul căilor ferate, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, a pădurilor, în apropierea depozitelor de deşeuri, pe şantierele de construcţii, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respectiv pe terenurile lipsite de vegetaţie şi prost întreţinute, dar şi în grădini şi parcuri neîngrijite.

 

Potrivit medicilor, simptomatologia persoanelor alergice la polenul de ambrozie este sezonieră (lunile august şi septembrie) şi constă în strănut repetat, prurit (mâncărime) nazal, ocular şi faringian, obstrucţie nazală (nas înfundat), rinoree (secreţie din nas) apoasă, secreţii postnazale, congestie (înroşire) oculară, lăcrimare, tuse seacă, respiraţie şuierătoare, dispnee (respiraţie dificilă) în special dimineaţa şi seara, urticarie (mâncărime generalizată). 

Foarte rar pot să apară reacţii încrucişate între polenul de ambrozie şi alimente ca: roşii, kiwi, pepene roşu, pepene galben, banane.

„În vederea distrugerii buruienii ambrozia şi pentru prevenirea răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice”, atrage atenţia DSP Dâmboviţa.

Măsurile de curăţenie se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum se tratează alergia de ambrozie? Medic: „E o problemă care ar trebui să depăşească sfera medicală”

Tot ce trebuie să ştiţi despre ambrozie, planta toxică care provoacă alergii fatale

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite