ANI: Fosta directoare în cadrul Oficiului de Cadastru Dâmboviţa, în conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii de integritate arată că au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către CMinerva Cristina Badiu a infracţiunii de conflict de interese
Inspectorii de integritate arată că au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către CMinerva Cristina Badiu a infracţiunii de conflict de interese

Inspectorii de Intergitate au constatat că Minerva Cristina Badiu, fost director în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Dâmboviţa, se face vinovată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă şi penală, precum şi de sâvârşirea infracţiunii asimilate infracţiunilor de corupţie.

Cristina Badiu ”a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării mandatului de Consilier local în cadrul Consiliului Local Târgovişte, Jud. Dâmboviţa (20 iunie 2009 - 10 iulie 2012), a participat la deliberarea şi adoptarea unor hotărâri ale Consiliului Local Târgovişte, ce au vizat modificarea unor hotărâri, actualizarea şi aprobarea unor indicatori privind obiective de investiţii şi lucrări de reabilitare termică, pentru a căror realizare Primăria Târgovişte a încheiat şi derulat contracte cu S.C. INTEGRAAL CONSULTING TGV S.R.L., Târgovişte (societate în cadrul căreia soţul său a deţinut calitatea de asociat unic şi administrator), pentru achiziţia serviciilor de proiectare, publicitate, informare, studii topografice, geotehnice”, potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

De asemenea, a participat şi la deliberarea şi adoptarea hotărârii Consiliului Local Târgovişte cu privire la scoaterea la licitaţie publică în vederea concesionării, pe o perioadă de 20 de ani, a unui teren, în vederea amenajării a 100 locuri parcare, teren care a constituit obiectul încheierii contractului de concesiune dintre Primăria Târgovişte şi S.C. ROMARTA S.R.L., Bucureşti (societate în cadrul căreia aceasta deţine funcţia de “împuternicit sucursală”).

Într-un comunicat al ANI se precizează că ”interesul patrimonial al persoanei evaluate l-a constituit derularea, pe de o parte, a relaţiilor comerciale contractuale dintre Primăria Municipiului Târgovişte şi S.C.INTEGRAAL CONSULTING TGV S.R.L., Târgovişte, şi, pe de altă parte, de relaţiile contractuale dintre Primărie şi S.C. ROMARTA S.R.L., Bucureşti. Valoarea încasărilor obţinute de către S.C. INTEGRAAL CONSULTING TGV S.R.L., Târgovişte, ca urmare a derulării contractelor, a fost de 973.045,07 Lei”.

Astfel, Minerva Cristina Badiu nu a respectat dispoziţiile art. 46, alin (1) din Legea nr. 215/2001, potrivit cărora „Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local”, art. 75, lit. a) şi b) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Aleşii locali au un interes personal într-o anumită problemă, dacă au posibilitatea să anticipeze că o decizie a autorităţii publice din care fac parte ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru: soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea inclusiv, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia” şi art. 77, alin.(1) din Legea nr. 393/2004, potrivit cărora „Consilierii judeţeni şi consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii”.

Inspectorii de integritate mai arată că au rezultat indicii temeinice cu privire la săvârşirea de către CMinerva Cristina Badiu a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit căruia „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”, cât şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, respectiv cele prevăzute şi pedepsite de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit căruia „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat organele judiciare competente în vederea verificării indiciilor privind săvârşirea de către Minerva Cristina Badiu a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 2531 din Codul Penal al României, precum şi a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, prevăzute de art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constata încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.

„Persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese  este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite