Înarmarea cu energie verde a Dâmboviței. Punctele din județ unde se fac investiții în producția de energie gratuită

0
Publicat:

Dâmbovița este un județ cu un potențial ridicat pentru producția de energie solară, datorită numărului mare de ore de soare pe an și a suprafețelor disponibile. În ultimii ani, județul a înregistrat o creștere semnificativă a investițiilor în acest domeniu.

Parc fotovoltaic realizat în comuna dâmbovițeană Șotânga. FOTO Corneliu Ștefan
Parc fotovoltaic realizat în comuna dâmbovițeană Șotânga. FOTO Corneliu Ștefan

Pe lângă Potlogi, prima comună verde din județul Dâmbovița, alte două localități fac pasul către energia verde. Este vorba de orașul-stațiune Pucioasa și comuna Gura Foii, care își vor produce necesarul de electricitate pentru instituții cu energie solară.

În Pucioasa este vorba de un proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 1,2 MW, cu o valoare totală a investiției de 6.569.080,19 lei, finanțată în întregime prin fonduri nerambursabile. Această investiție va acoperi integral consumul de energie electrică al Primăriei, al Spitalului orășenesc, al școlilor, al Centrului Cultural, al viitorului bazin de înot și al iluminatului public.

De asemenea, în Gura Foii, în urma unui proiect în valoare de 200.000 de euro, fonduri europene, se va construi un parc fotovoltaic ceva mai mic decât în Pucioasa, dar care va asigura energia pentru toate instituțiile locale, dar și pentru iluminatul public, făcând economii substanțiale din bugetul local și protejând, în același timp, mediul.

Un parc fotovoltaic există de ani de zile în comuna Costeștii din Vale care asigură localității energie gratuită. În pregătire mai sunt alte parcuri fotovoltaice de mare putere, în localități precum: Vișina - care va avea o putere 213 MW, Niculești - acolo unde israelienii vor să construiască un parc solar de peste 177 MW, Butimanu - proiect solar cu o putere instalată totală de peste 222 MW.

De asemenea, în Șotânga, o firmă din Cluj a realizat o investiție care se ridică la peste 100 de milioane de euro. Acesta este cel mai mare parc fotovoltaic realizat, până acum, în județul Dâmbovița și are o putere de 80 de megawați, cam jumătate din cât producea colosul industrial Termocentrala Doicești.

În Gura Foii, o suprafață de 50 de ha. se va transforma și ea într-un parc fotovoltaic, după ce sătenii și-au dat acordul ca jumătate din islazul comunal să fie alocat unei investiții private de 50 de milioane de euro.

În următorii ani, colosul industrial COS Târgoviște ar putea funcționa exclusiv pe bază de energie solară, grație unui proiect care prevede realizarea unui combinat de la zero - cel mai modern din Europa, așa cum promit italienii de la Donalam.

„Ciuperca solară”, dispozitivul inedit lansat în premieră națională, la Târgoviște

Totodată, târgoviștenii care trec prin Centrul Vechi al orașului își pot încărca gratuit gadgeturile, de la o ciupercă solară. Sistemul este unul inovativ, panoul solar urmărind razele soarelui și producând energie verde, în cuantum de 1.000 de kilowati pe an.

Sistemul se numește „Eco Plant Sun Tracing Solar System”. Energia produsă de sistem asigură încărcarea unor gadgeturi precum bicicleta electrică, laptop-ul, telefonul mobil și alte tipuri de electronice portabile.

Panoul solar din Târgoviște SURSA Primăria Târgoviște
Panoul solar din Târgoviște SURSA Primăria Târgoviște

În prezent, România dispune de capacități de producție de energie fotovoltaică cu putere instalată însumată de 1.522 MW, potrivit celor mai recente date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite