Afacerea cu fructe de pădure, de la Direcţia Silvică Dâmboviţa, merge ca pe roate. Profit de zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a fost un an destul de capricios din punct de vedere climatic, până acum, Direcţia Silvică Dâmboviţa a reuşit să asigure din nou materie primă pentru firmele din Europa care procesează fructele de pădure. Şi în acest au fost culese zeci de tone de cătină, porumbe, păducel şi măceşe, care vor ajunge în ţări precum Germania sau Italia.


Preţul obţinut este unul foarte bun, de aproximat 1000 de euro/tonă. Materia primă este depozitată, până la vânzare, la Centrul de Fructe de la Ulmi. Colectarea se face cu personalul silvic propriu, dar şi cu persoane fizice. Când pădurarii aduc fructele, angajaţii le sortează în lădiţe şi le ţin la rece, la o temperatură de -5 grade. După aceea, se scot şi se bagă la congelat, în camere frigorifice mari, la temperaturi de -25 de grade. În momentul când s-a atins temperatura de -25 de grade, se scot şi se ambalează în saci şi se introduc iar la -25 de grade unde se păstrează până în momentul în care pleacă la export.

Deja am exportat 25 de tone de cătină şi vreau să mulţumesc tuturor silvicultorilor dâmboviţeni pentru că 90% din fondul de marfă nu este de pe raza judeţului Dâmboviţa. La noi cătina din zona de deal Moreni – Pucioasa a fost calamitată din cauza grindinei. Am reuşit să dăm 25 de tone, cu 1.010 euro tona. În zece zile vom începe recolatatul la măceşe. Toate fructele de pădure sunt livrate unui agent economic, a fost licitaţie publică deschisă. Mai avem în plan 25 de tone de păducel”, a precizat şeful Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda.

În total, pentru acest an, Direcţia Silvică Dâmboviţa are un program de fructe de pădure de peste 115 tone. 

Străinii se dau în vânt după fructele de pădure, din care vor face gemuri, compoturi, ceaiuri, coloranţi pentru vinuri sau medicamente naturale. Afacerea este una extrem de profitabilă pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa, care face an de an, din măceşe şi cătină, peste 100.000 de euro.

Cătina, planta minune

Cunoscută drept unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali, cătina ajută la regenerarea celulelor, grăbind vindecarea. Este excelentă împotriva bolilor de piele, gripei şi îmbătrânirii. Există un cuvânt care caracterizează cel mai bine cătina: antioxidant. Seminţele, frunzele şi fructele conţin o cantitate impresionantă de compuşi antioxidanţi. Ca la orice fructe de pădure, concentraţia de vitamina C din cătină poate să ajungă până la 2500mg/100g. Direcţia Silvică Dâmboviţa a mai cules, în acest an, 25 de tone de plante medicinale: flori de tei şi soc, precum şi 10 tone de ciuperci.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite