90 de elevi dâmboviţeni vor munci o zi în cadrul unei companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

90 elevi din clasele a XI-a şi a XII-a de la cinci licee târgoviştene vor petrece o zi la un loc de muncă într-o companie sau instituţie, în umbra unui angajat care are meseria dorită de elev, pentru a se familiariza cu meseria. Acţiunea face parte din programul internaţional de orientare profesională Job Shadow Day.

Elevii provin de la Colegiul Economic ”Ion Ghica”, C.N.Constantin Cantacuzino, C.N. Constantin Carabella, Liceul de Arte ”Bălaşa Doamna” şi Liceul Tehnologic ”Voievodul Mircea”.

Programul internaţional de orientare profesională Job Shadow Day 2014, aflat la  a XII-a ediţie este derulat de organizaţia Junior Achievement România cu sprijinul profesorilor coordonatori din peste 65 de localităţi din toată ţara. 

Programul are ca scop principal promovarea în rândul elevilor a unei mai bune înţelegeri a profesiei pe care o doresc şi a modului de funcţionare a unei companii şi ajută elevii să înţeleagă care sunt responsabilităţile şi activităţile unui angajat din domeniul în care doresc tinerii să lucreze, prin accesul direct la locul de muncă al acestuia. 

Experienţa unei zile de lucru în “umbra” unui angajat poate să ofere elevilor răspunsuri mai clare la întrebările „Ce vreau să devin după ce termin şcoala?” sau „Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”. În acelaşi timp, şi angajatorii pot afla mai multe despre aşteptările tinerilor de la viitorul loc de muncă şi despre nivelul de cunoştinţe şi abilităţi pe care le au viitorii angajaţi.  

În perioada 7-11 aprilie, peste 90 de elevi de la cinci licee din Târgovişte vor merge în shadowing la  13 instituţii şi companii din localitate, cele mai dorite meserii de anul acesta fiind in domeniile:

-Magistratură (avocat, judecător)

-Media (Reporter/redactor/operator foto video)

-Sănătate (Farmacist/ medic/ asistent/ psiholog/ consilier)

-Înfrumuseţare (hairstyling, sport)

-Mecanică auto (lucrător service auto)

-Siguranţă (Poliţist, agent securitate)

-Educaţie (profesor, învăţator)

Partenerii locali de anul acesta sunt: 

•Judecătoria Târgovişte

•Raifeissen Bank 

•Farmacia Gideon Richter – micro V Târgovişte

•Gerimpex S.R.L.

•Poliţia Municipiului Târgovişte

•Consilieri psihologi - Şetreanu Eugenia şi Hoţescu Horaţiu

•Salon de înfrumuseţare ”Nefertiti” 

•Colegiul Naţional ”Constantin Cantacuzino”

•Direcţia Silvică – pepiniera Găeşti

•Spitalul Judeţean Târgovişte

•Cabinet stomatologic Nicu Ghimuş

•Pireus Bank 

”Există lecţii pe care elevii le pot învăţa din cărţi, există însă multe lecţii pe care aceştia nu le pot învăţa decât prin contactul direct cu mediul profesional. Ne bucurăm că am întâlnit, în companii şi instituţii din oraşul nostru, persoane cu deschidere către acest program şi care s-au oferit să ne ofere sprijin. Putem, astfel, să asigurăm elevilor noştri şansa de a-şi forma o percepţie reală a meseriilor către care îşi orientează încă de pe băncile şcolii atenţia, în încercarea de a face alegeri bune, unele care să le aducă satisfacţie şi împlinire viitoare”, a declarat Carmen Rădulescu, directorul adjunct al Colegiului Economic ”Ion Ghica” Târgovişte şi coordonatorul local al Job Shadow Day.

“Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obişnuită a angajatorilor care îşi înţeleg rolul de investitori în educaţia şi formarea tinerilor. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituţional, şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câştigată pentru toată lumea: elevi, angajaţi, profesori şi părinţi ”, a declarat Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România.

Programul Job Shadow Day se adresează şi elevilor din clasele 0-X, aceştia petrecând o zi de lucru la locul de muncă al unuia dintre părinţi. În acest an, la program participă peste 19.000 de elevi (6-19 ani) din 200 oraşe şi localităţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite