56% dintre profesorii din judeţul Dâmboviţa sunt în grevă

0
Publicat:

Nu toate cadrele didactice din județul Dâmbovița participă a greva care a paralizat învățământul românesc. Potrivit ISJ Dâmbovița, peste 4.000 de profesori din județ sunt în grevă, ceea ce reprezintă 56% din numărul total al dascălilor.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

De asemenea, patru unități de învățământ nu sunt în grevă. Este vorba despre Grădinița ,,Prichindel” Pucioasa, Grădinița cu PP Nr. 1 Târgoviște, Școala Gimnazială Aninoasa și Școala Gimnazială Mogoșani.

În judeţul Dâmboviţa, în contextul grevei generale declanşată la nivel naţional, situaţia unităţilor de învăţământ este următoarea: din totalul de 145 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, 4 unităţi (2 grădiniţe şi 2 şcoli) nu participă la grevă; din totalul de 7.302 angajaţi în unităţile de învăţământ, 4.091 participă la grevă – 56,02%”, precizează IŞJ Dâmboviţa.

Conform sursei citate, cadrele didactice care nu participă la grevă ţin cursuri după un orar stabilit de fiecare unitate de învăţământ.

Greva generală din învățământ, ziua a IV-a

Sindicaliștii din Educație au decis să continue greva generală după ce Guvernul le-a oferit carduri de sprijin și nu măriri salariale. Profesorii protestează în Piața Victoriei, unde sunt așteptați 15.000 de oameni.

Ce au transmis sindicaliștii

Sindicaliștii au anunțat, după consultările cu Guvernul, că reprezentanții acestuia „au precizat expres că, din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ”. 

„Totodată, ni s-a solicitat ca, până în data de 25 mai 2023, orele 12:00, să ne precizăm expres poziția față de oferta mai sus prezentată”, au mai transmis sindicaliștii.

Reamintim că revendicările sindicatelor din învățământ sunt:

Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;

Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;

Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;

Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite