Yuri Andropov, omul care ar fi coordonat deshumarea şi arderea osemintelor lui Hitler. A fost profesorul lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yuri Andropov, fost şef al KGB. FOTO www.rferl.org
Yuri Andropov, fost şef al KGB. FOTO www.rferl.org

Yuri Andropov a fost şef al KGB-ului şi, pentru o scurtă perioadă, preşedintele Uniunii Sovietice. În 1947, timp de un an, a fost instructor la Academia Militară Frunze din Moscova, unde l-a avut ca student pe Nicolae Ceauşescu. În 1970, Andropov ar fi ordonat deshumarea şi arderea rămăşiţelor dictatorului Adolf Hitler.

Yuri Vladimirovici Andropov (1914 – 1984) a fost un politician important al Uniunii Sovietice, şef al KGF, secretar general al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică şi preşedinte al URSS între 1982 şi 1984.

În anul 1936, după ce a absolvit Universitatea din Rybinsk, Andropov a devenit secretar adjunct al Uniunii Tineretului Comunist din Uniunea Sovietică. El avea rolul de a racola tineri, pe care îi instruia şi îi transforma în agenţi străini ce lucrau pe Stalin.

În anul 1947, Andropov devine instructor la Academia Militară Frunze din Moscova, actuala Academie de Forţe Întrunite a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse. Pentru scurt timp, acesta l-a avut ca şi student pe tânărul Nicoale Ceauşescu, cu care nu a avut una dintre cele mai bune relaţii.

„Deşi l-a detestat, probabil pentru faptul că a fost cu mult mai inteligent ca el, Nicolae Ceauşescu a fost forţat să acepte şi să dezvolte în continuare metodele mentorului său, datorită unor relaţii dubioase ascunse în filele istoriei. Aşa se face că Securitatea română, încă din anii ’50, a devenit extrem de eficace în a asasina fizic şi psihic toate persoanele considerate a fi contra regimului sau a lui Ceauşescu. Pe lista de instituţii preferate erau, ca şi în URSS, spitalele şi sanatoriile de psihiatrie, închisorile, lagărele de muncă de reeducare şi domiciliile fortaţe. Asta a fost moştenirea principală lui Ceauşescu, de la Yuri Andropov”, susţine căpitanul Julian Chitta.

Un an mai târziu, în urma unei dispute privind libera circulaţie a studenţilor din Iugoslavia, care era oarecum acceptată de Andropov deoarece astfel socialismul s-ar fi putut extinde spre vestul Europei, viitorul şef al KGB este transferat la Institutul de Studii pentru Insurecţia Proletară, actuala Universitate rusă a Prieteniei între popoare „Patrice Lumumba”.

La un an de la moartea lui Iosif Vissarionovici Stalin, în 1954, Yuri Andropov devine ambasadorul Uniunii Sovietice la Budapesta, având o contribuţie importantă în strivirea revolta anticomunistă din Ungaria. El l-a convins pe Nikita Sergheevici Hruşciov să-i strivească pe revoluţionarii maghiari sub şenilele tancurilor, totul culminând cu executarea premierului Imre Nagy, unul dintre eroii revoluţiei anticomuniste din Ungaria din 1956. În urma acestor evenimente, Yuri Andropov a fost poreclit „Măcelarul de la Budapesta”.

Din 1967 şi până în 1982, Andropov a condus KGB, la scurt timp de la instalarea sa la conducere primind misiunea de a scăpa de rămăşiţele liderului nazist Adolf Hitler.

La data de 4 aprilie 1970, sub coordonarea liderului KGB, au fost dezgropate osemintele lui Adolf Hitler şi ale Evei Braun şi duse într-o pădure aflată la peste 10 kilometri de oraşul german Magdeburg, unde trupurile celor doi au fost arse, cenuşa fiind aruncată în râul Biederitz.

„Au fost păstrate doar craniul şi maxilarul lui Adolf Hitler”, le-a transmis Yuri Andropov conducătorilor de la Moscova.

La data de 12 noiembrie 1982, Andropov devine unul dintre cel mai puternici oameni din lume, devenind preşedintele Uniunii Sovietice. El avea să conducă destinele ţării nici măcar doi ani de zile, murind în ziua de 9 februarie 1984.

„În Occident, Andropov este ţinut minte pentru suprimarea brutală a disidenţei politice şi pentru rolul său în planificarea invaziei Cehosolvaciei din 1968. În ţările din fostul bloc comunist, Andropov este văzut ca lider al KGB şi ca naşul actualei Rusie, care prin activitatea sa a afectat grav imaginea conducătorilor sovietici în Occident”, aşa l-a caracterizat pe Yuri Andropov fostul consilier personal al lui Nicolae Ceauşescu, Ion Mihai Pacepa.

Alte ştiri pe această temă:

75 de ani de la asasinarea lui Troţki

Puternicul şef al serviciilor secrete nord-coreene a fost destituit

Generalul Ion Mihai Pacepa şi un fost KGB-ist, despre planurile lui Putin şi legăturile Moscovei cu terorismul

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite