VIDEO Dorel a vandalizat monumentul funerar al maestrului Ion Irimescu. Sculptura marelui artist, „ajustată” cu polizorul şi vopsită cu var lavabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul funerar al marelui sculptor fălticenean Ion Irimescu a fost vandalizat de patronul unei firme de pompe funebre din localitate. Doru Zancu a „ajustat” sculptura cu un polizor unghiular şi a vopsit cu var lavabil monumentul din marmură.

Intervenţia neautorizată a fost săvârşită la data de 4 aprilie 2017 şi a fost transmisă în direct pe pagina de Facebook a lui Doru Zancu, patronul unei firme de pompe funebre din Fălticeni. 

Cu picioarele pe mormânt, bărbatul spune că intervine la sculptură cu polizorul „din respect pentru maestrul Ion Irimescu”. Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional au anunţat că s-au autosesizat şi vor demara o anchetă pentru a stabili condiţiile în care s-a produs intervenţia neautorizată la monumentul funerar al sculptorului Ion Irimescu.

Monumentul este amplasat în cimitirul Bisericii „Sfinţii Voievozi” din cartierul Oprişeni al municipiului Fălticeni, acolo unde sunt îngropaţi sculptorul Ion Irimescu şi soţia acestuia, Eugenia. Monumentul funerar a fost sculptat chiar de maestrul Ion Irimescu, după decesul soţiei sale, în 1999, şi era deja înnobilat de patina timpului.

Maestrul Ion Irimescu a fost unul dintre cei mai valoroşi sculptori ai României. A murit la 28 octombrie 2005, la vârsta de 102 ani şi a fost înmormântat alături de soţia lui Eugenia în cimitirul Bisericii Oprişeni din Fălticeni.

Multe dintre lucrările maestrului pot fi admirate la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni. Muzeul găzduieşte cea mai mare colecţie de autor din România.

Cum arăta monumentul funerar înainte de intervenţia lui Doru Zancu:

image

Cum arată sculptura maestrului Ion Irimescu după ce a fost şlefuită cu polizorul unghiular şi vopsită cu var lavabil:

image

Doru Zancu este patronul unei firme de pompe funebre din localitate:

image
SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite