Verdict în cazul fetiţei de 2 ani moarte de anemie severă: ceilalţi trei fraţi rămân în grija tatălui. Protecţia Copilului: „Nu-l putem decădea din drepturi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetiţa care a murit la Fălticeni la nici două luni FOTO Arhiva familiei
Fetiţa care a murit la Fălticeni la nici două luni FOTO Arhiva familiei

Oficialii de la Protecţia Copilului Suceava spun că au făcut o anchetă din care reiese că fetiţa de aproape 2 ani n-a murit de foame, ci din cauza unei răceli netratate. Deşi recunosc că tatăl a fost depăşit de situaţie, experţii din instituţie au decis să-i mai dea o şansă.

Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a terminat ancheta în cazul fetiţei de nici doi ani care a murit pe 26 noiembrie după ce a ajuns la spital cu anemie severă şi insuficienţă respiratorie.

Purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Nicoleta Daneliuc, ne-a comunicat că tatăl micuţei nu va fi decăzut din drepturile părinteşti şi că nu se impune luarea unei măsuri de protecţie. Asta înseamnă că cei trei fraţi ai copilei care a decedat vor rămâne în continuare în grija tatălui.

Reprezentanta instituţiei a declarat că mass-media n-ar fi prezentat situaţia reală şi că, de fapt, fetiţa a murit din cauza răcelii netratrate şi nu de foame.

„Nu se impune luarea celorlalţi copii în sistemul de protecţie. Tatăl a fost plecat în străinătate şi când s-a întors mama a fost cea care a fugit şi l-a lăsat cu patru copii. El a chemat-o pe mama lui din Maramureş să vină şi să îl ajute cu copiii. Acasă condiţiile sunt bune, adică se străduieşte. Fetiţa a răcit, nu este cum s-a scris iniţial că a fost lăsată să moară de foame. Fetiţa a răcit, probabil că nu mai putea înghiţi şi el a apelat la mama soacră. Mama soacră i-a spus să aducă copilul la ea. Copilul a fost dus de sâmbătă şi mama soacră l-a ţinut până luni, încercând aşa cum a ştiut ea, să îl doctoricească. Luni, când situaţia copilului s-a agravat, atunci a sunat la 112 şi a venit salvarea, dar a fost prea târziu”, ne-a declarat Daneliuc. Ea a mai spus că tatăl nu a ştiut că mezina familiei nu a fost înscrisă la medicul de familie, asta în condiţiile în care ceilalţi trei copii au fost înscrişi.

Întrebată dacă tatăl a fost depăşit de situaţie, Nicoleta Daneliuc ne-a spus că da. „El s-a aflat într-o situaţie în care nu a ştiut cum să procedeze. Ceilalţi copii sunt bine, nu se impune luarea unei măsuri în sistem. Va urma o perioadă de monitorizare”, a completat purtătoarea de cuvânt a DGASPC. Daneliuc a mai spus că instituţia nu mai poate să facă nimic pentru copilul care a murit.

„Nu îl putem decădea pe tată din drepturi pentru copilul care a murit. De acum încolo i se pot trasa nişte sarcini şi să încerce să aibă grijă de ceilalţi copii. Pe partea cealaltă, se derulează ancheta poliţiei, pentru că este un caz penal. Noi, ca protecţie socială nu putem să îl decădem din drepturi pentru cu copil care a deja a murit. Nu avem cum. Alegerea cea mai bună este să încercăm să îi responsabilizăm şi să îi păstrăm în familie”, ne-a declarat Nicoleta Daneliuc. În prezent copiii se află în grija tatălui şi a bunicii care a venit din Maramureş.

Versiunea bunicii copilei

Bunica fetiţei le-a povestit medicilor că micuţa a fost hrănită doar cu lapte şi ceai. „Bunica a spus că a fost hrănită doar cu lapte şi ceai. Un copil de doi ani are nevoie de o alimentaţie mult mai consistentă. La doi ani, copilul se hrăneşte şi cu brânză şi cu carne. Pacienta a fost diagnosticată cu anemie severă”, ne-a declarat directorul medical al Spitalului Fălticeni, Dorin Vâlceanu.

Copila se afla doar în grija tatălui pentru că mama sa este plecată din ţară. Cei doi părinţi mai au trei copii. Familia este din comuna suceveană Preuteşti. După ce bunica fetei a sunat la 112, copila a fost preluată de o ambulanţă şi transportată la Spitalul Fălticeni.

Micuţa pacientă fost internată luni, 26 noiembrie, la ora 19.00, în Secţia de Pediatrie, iar în jurul orei 22.00 a intrat în stop cardio-respirator. Eforturile medicilor de a o salva au fost în zadar. Poliţiştii suceveni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite