Un vameş a scăpat de acuzaţia de luare de mită, iar denunţătoarea lui s-a ales cu un dosar penal pentru mărturie mincinoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vameş achitat pentru luare de mită. FOTO Adevărul
Vameş achitat pentru luare de mită. FOTO Adevărul

Un vameş a fost trimis în judecată pentru luare de mită după ce o femeie a susţinut că i-a dat o sacoşă cu bunuri în valoare de 50 de lei pentru a-i permite să treacă cu ţigări de contrabandă prin Vama Siret. Curtea de Suceava l-a achitat definitiv pe vameş, iar între timp denunţătoarea s-a ales cu dosar penal pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

La începutul lunii februarie a anului 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava l-au trimis în judecată pe inculpatul George Ioan Călinescu, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară şi şef tură de serviciu la Sectorul Poliţiei de Frontieră Siret la data săvârşirii fap­telor, sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi Dumitru Nicolaică, în calitate de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Siret la data săvârşirii faptelor, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

La data de 10 aprilie 2017, Tribunalul Suceava l-a achitat pe inculpatul Dumitru Nicolaică pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Cum decizia magistraţilor nu a fost una definitivă, DNA Suceava a atacat hotărârea luată de judecătorii suceveni la Curtea de Apel Suceava. Magistraţii de la această instanţă au menţinut decizia de ach­tare.

Prin actul de sesizare al instanţei s-a arătat că „inculpatul N.D., fiind de serviciu în cadrul Biroului Vamal Siret, a primit de la B.L.T. o sacoşă cu produse alimentare în valoare de 50 de lei pentru a-i permite acesteia trecerea prin punc­tul vamal cu bunuri accizabile pes­te limita admisă şi în consecinţă pentru a nu dispune măsuri legale faţă de aceasta. Concret, la data de 16.02.2009, orele 16.02, în PTF SIRET, după ce inculpatul N. D., în calitate de lucrător vamal, a efectuat un control asupra autoturismului condus de martora B.L.T., a primit o sacoşă cu bunuri alimentare în valoare de 50 lei în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, creându-i posibilitatea trecerii prin punctul vamal cu bunuri accizabile peste limita admisă şi în consecinţă pentru a nu dispune măsuri legale faţă de aceasta”.

La baza întregului proces a stat declaraţia dată de martora B.L.T., care la data de 2 decembrie 2014 a depus o declaraţie împotriva vameşului Dumitru Nicolaică, pe care îl acuza de luare de mită.

„În data 16.02.2009, orele 16.02, după ce lucrătorul vamal N. D. mi-a efectuat un control asupra bunurilor pe care le transportam, conform înţelegerii avute cu acesta, i-am dat o sacoşă de culoare neagră ce conţinea produse alimentare (dulciuri, cafea, conserve), pe care acesta mi le ceruse să i le aduc la întoarcerea în ţară. Precizez faptul că valoarea bunurilor din sacoşă era de aproximativ 50 lei. În schimbul produselor primite, lucrătorul vamal N. D. mi-a permis să intru în România cu ţigări peste plafonul vamal”, a declarat martora B.L.T. în timpul urmăririi penale.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere din punctul vamal nu au putut lămuri dacă Dumitru Nicolaică era lângă maşina denunţătoarei în momentul în care aceasta spune că i-ar fi dat o pungă cu alimente. În plus, acesta nici măcar nu a verificat autoturismul femeii, astfel că ar fi fost greu să fi primit de la aceasta ceva.

„Cu privire la declaraţia martorei denunţătoare, instanţa reţine că aceasta a fost audiată de 4 ori în prezenta cauză (de 2 ori în cursul urmăririi penale şi de 2 ori în faţa instanţei), faţă de aceasta fiind constituit şi un dosar având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de măr­­turie mincinoasă, faptă prevăzută de art. 273, alin. 1 Cod Penal şi favorizarea făptuitorului, faptă prevăzută de art. 269, alin. 1 Cod Penal”, se arată în motivarea judecătorilor suceveni.

Alte ştiri pe această temă:

Drama unei familii din Alba care avea cânepă în grădina de zarzavat: percheziţie, anchetă, proces şi, în final, achitare

Avocatul inculpaţilor achitaţi în dosarul triplei crime de la Stoeneşti a depus plângere împotriva anchetatorilor. Cum răspunde Parchetul acuzaţiilor de abuz

Cum au scăpat definitiv de închisoare 23 de inculpaţi anchetaţi pentru o fraudă de peste 11 milioane de euro. Consecinţele dezincrimării abuzului în serviciu la CCR

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite