Un an de la reforma în sănătate. Căminul de bătrâni de la Solca, fost spital, la capacitate maximă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Suceava, singurul spital care a primit o altă destinaţie după decizia de anul trecut a conducerii Ministerului Sănătăţii este cel de Boli Cronice de la Solca.

Deschis începând cu 1 octombrie 2011, Căminul de Bătrâni Solca funcţionează acum aproape la capacitate maximă. Din cele 70 de locuri disponibile sunt ocupate 66, iar reprezentanţii instituţiei spun că se descurcă din punct de vedere financiar.

Şase spitale sucevene vor fi comasate, iar unul va dispărea

„Există şi alte solicitări de internare, dar nici una din cereri nu îndeplineşte condiţiile legale. În momentul în care aceste criterii vor fi îndeplinite, îi vom primi pe solicitanţi", a declarat Elena Repciuc, contabilul şef al Căminului de Bătrâni Solca.

Pentru a putea beneficia de serviciile acestui centru social, solicitanţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă pensie, minim 64 de ani, să nu sufere de tulburări neuropsihice, boli infecţioase, TBC, sifilis sau SIDA.

Pensionarii găzduiţi în căminul de bătrâni vor contribui la întreţinere cu 60% din pensie, în timp ce pentru cazurile sociale achită un procent de 80% din pensie.

Din cei 66 de oameni internaţi 10 reprezintă cazuri sociale, iar veniturile care se strâng de la beneficiarii Căminului de Bătrâni Solca se ridică la 20.000 de lei în fiecare lună.

Transformarea Spitalului de Boli Cronice în Cămin de Bătrâni a însemnat şi pierderea unor locuri de muncă. Din cele 67 de persoane care lucrau anul trecut în această unitate, acum au mai rămas doar jumătate, adică 34 de oameni.

Clădirea a fost construită în urmă cu mai bine de 120 de ani, motiv pentru care necesită reparaţii, atât la interior, cât şi în exterior, dar instituţia nu are suficienţi bani pentru aceste investiţii, singura speranţă fiind accesarea unor proiecte pe care Primăria Solca încearcă să le promoveze.

Rămâi pe suceava.adevarul.ro pentru ştiri proaspete din judeţ.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite