Trotuar construit în timp record, după un articol publicat în „Adevărul”. Ce spun autoritățile
0La numai 24 de ore după ce „Adevărul” a semnalat problema unei treceri de pietoni care începea într-un parapet și se termina într-un șanț, Primăria Suceava a construit trotuare pe strada respectivă.

Întreaga vară, muncitorii unei firme de construcții au lucrat intens pe ruta alternativă care face legătura între zona centrală a municipiului Suceva și cea comercială, cu trecere pe strada Mirăuți. La mijlocul lunii noiembrie, proiectul părea că se apropie de final. Deși artera nu se numără printre cele mai circulate din oraș, angajații municipalității s-au gândit să implementeze măsuri pentru a spori siguranța rutieră și au început prin trasarea unei zebre, în dreptul firmei Carpatis.
Nu ar fi fost nicio problemă dacă artera avea trotuare, dar la momentul trasării zebrei acestea nu existau. Deși deranjantă, situația drumurilor fără trotuare a început să se înscrie într-o zonă a obișnuinței în multe localități ale județului Suceava. Este mai degrabă o regulă decât o excepție, de exemplu în comunele din preajma Fălticeniului.
Din parapet în șanț
În aceste condiții, ce era, totuși, în neregulă cu zebra de pe drumul care duce spre Iulius Mall, în Suceava? Trecerea de pietoni trasată pe strada fără trotuare se oprea pe o parte a drumului într-un parapet, iar în cealaltă parte într-un șanț, ceea ce înseamnă că, în situația în care o foloseau, pietonii nu aveau unde să se refugieze.
Pe 15 noiembrie, reporterul „Adevărul” l-a contactat telefonic pe primarul Sucevei, Ion Lungu, pentru a cere lămuriri cu privire la acest subiect. Alesul local a declarat că lucrările pentru modernizarea zonei sunt executate în baza unui proiect și nu au fost finalizate și că urmează construirea trotuarelor.
Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a explicat tot atunci că parapetul va fi scurtat, iar pe cealaltă pare a drumului, unde se află șanțul, se vor monta tuburi peste care va fi amenajat trotuarul. Altfel spus, în loc să traseze trecerea de pietoni la final, constructorul a decis să o facă într-o fază intermediară a proiectului. Firma care execută lucrarea este Florconstruct.
„Riscam să nu mai facem zebra”
Administratorul Vasile Florea a explicat că inginerul care s-a ocupat de proiect a luat decizia trasării marcajelor rutiere înainte să construiască trotuarele pentru că în situația în care s-ar fi înregistrat temperaturi negative, nu se mai îndeplineau condițiile tehnice de turnare a asfaltului respectiv trasare a zebrei.
„Este o chestiune de câteva zile. Dacă vă duceți acum în zonă veți vedea că se lucrează la trotuare. Riscam să nu mai facem zebra”, a declarat constructorul.
Cele câteva zile s-au transformat în 24 de ore. La doar o zi după ce „Adevărul” a publicat articolul pe tema aceasta, constructorul a mutat parapetul buclucaș, a construit un trotuar și a umplut cu pietriș șanțul de pe celaltă parte a drumului. Prin urmare, problema a fost rezolvată.
Pe 16 noiembrie, primarul Lungu a organizat o conferință de presă în care a spus că tema trecerii de pietoni „este un subiect fals” și că municipalitatea avea de gând să construiască trotuare.