Toţi cei 2.000 de angajaţi ai şcolilor dintr-un mare oraş vor fi testaţi pentru SARS-CoV-2. Ce păţesc cei care refuză
0Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat miercuri, 26 august, într-o conferinţă de presă, că va propune Consiliului Local ca toţi salariaţii unităţilor de învăţământ din municipiu să facă testul pentru COVID-19, cu 72 de ore înainte de începutul anului şcolar. Alesul local a spus că testarea se va face pe banii primăriei.
„Voi propune ca toate cadrele didactice, înainte cu 72 de ore de începerea şcolii, să aibă făcut un test COVID. Primăria va suporta aceşti bani”, a declarat Ion Lungu.
Problema este că judeţul Suceava are o capacitate de testare de aproximativ 500 de teste/zi, în laboratoarele private şi în spitale. În plus, aparatura de la Spitalul Suceava este folosită doar pentru testarea medicilor şi a pacienţilor. Nu se fac teste contra cost. Asta înseamnă că profesorii ar putea să fie nevoiţi să-şi facă testele în afara judeţului.
Întrebat ce se va întâmpla dacă profesorii refuză testarea, primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că din punctul său de vedere cadrele didactice netestate n-ar trebui să intre la ore, dar ultimul cuvânt în acest sens îl vor avea directorii unităţilor de învăţământ.
Contactat de reporterul "Adevărul", şeful Inspectoratului Şcolar Suceava, Grigore Bocanci, a lăudat iniţiativa primăriei, dar a precizat că nu există bază pentru a le putea interzice accesul la cursuri profesorilor netestaţi.
Pe de altă parte, preşedintele Alinanţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Giani Leonte, a spus că iniţiativa primarului are iz electoral şi că regretă că edilul nu s-a consultat cu toţi factorii implicaţi înainte de a lua o astfel de decizie. Giani Leonte opinează că pentru a înlătura toate riscurile, primăria ar fi trebuit să asigure fonduri şi pentru testarea elevilor.
Citeşte şi:
Nepotism dus la extrem pentru ocuparea unor funcţii publice. Primăria Iaşi, condusă de 51 de familii