Suceava: PORTRET/ Maria Macovei, făuritoarea de vedete din Bucovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceveanca este profesoară de muzică populară pentru copiii care îşi doresc o carieră în folclor. Se bucură de reuşita lor şi face totul cu pasiune.

S-a născut în Mănăstirea Humorului, chiar în inima Bucovinei. Încă din copilărie şi-a dorit să cânte, aşa că o carieră muzicală era marele ei vis.

„Nu mai pun la socoteală anii din şcoală, când participam la concursuri cu elevii. Prima apariţie pe scenă, de o importanţă mai aparte, a fost la vârsta de 17 ani“, ne-a explicat Maria Macovei.

A participat la sute de spectacole

Aceasta ne-a povestit că atunci a fost pentru prima dată selecţionată la Trofeul „Floarea din Grădină“ şi a fost prima femeie din Suceava care a obţinut cel mai mare titlu la această competiţie. De atunci încoace a participat la sute de spectacole şi competiţii muzicale. „N-aş putea să spun cu exactitate la câte spectacole am fost pentru că sunt foarte multe şi la majoritatea am obţinut locul I“, a mai spus interpreta.

Ea este rapsod popular şi are în palamares aproximativ 60 de medalii, trofee şi diplome de locul I la concursuri naţionale şi internaţionale. „Din 1976 am decis că vreau să transmit şi altora cunoştinţele mele şi am început să predau ore de muzică la Palatul Copiilor, dar peste doar câţiva ani am renunţat şi am decis să merg la Casa de Cultură. De atunci predau copiilor pe care îi selecţionez eu“, ne-a explicat humoreanca. A predat ore de muzică populară pentru sute de copii, în ultimii trei ani a avut 70 de elevi, printre care Viorica Macovei, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Dănuţ Onoiu, Ancuţa Corlăţan şi Luminiţa Croitoru Chiriac.

Dă ore de canto gratuite

„Cel mai tânăr elev al meu are patru ani şi jumătate, Măriuţa Micuţaru, care a participat în acest an la Festivalul de la Costineşti, unde a primit premiul special pentru cel mai tânăr concurent. Ea are deja înregistrate două melodii“, ne-a spus Maria.

La acest festival Maria Macovei a participat cu 20 de interpreţi pregătiţi de ea, care au câştigat toate premiile la toate categoriile. Ea predă copiilor ore de canto şi face totul gratuit. „Selectez copii care au talent, ureche muzicală şi care vor avea o carieră în folclor. Aceasta este satisfacţia mea, să-i văd pe scenă şi să-i aud cum cântă din suflet“, a mai spus Maria.

Cea mai mare satisfacţie a profesoarei este dragostea de care dau dovadă copiii pentru muzica folclorică. „Îmi place să-i văd că vin singuri, fără plictiseală. Orele mele nu sunt ca la şcoală, sunt interactive, individuale. Reuşim să facem în 15 minute ceea ce alţi interpreţi nu pot face într-o săptămână“, ne-a mai explicat suceveanca. Şi-a dorit dintotdeauna să cânte, dar nu a renunţat la familie. Cariera muzicală a fost pe locul doi, după familia care a susţinut-o mereu.

„Când am intrat la Pedagogie la Secţia de Arte, tatăl meu a vândut casa şi a cumpărat una mai aproape de oraş pentru a sta la internat“, a povestit suceveanca.

Profil

Născută: 8 octombrie 1952, Mănăstirea Humorului.
Studii: A absolvit Academia de Muzică „Spiru Haret“ din Bucureşti.
Familie: Este necăsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
De ce nu aţi ales o carieră pe scenă?

Mereu mi-am dorit să cânt, dar nu am fost pregătită niciodată să renunţ la familie. Pentru mine părinţii au fost totul şi eu am ales să am grijă de ei aşa cum şi ei au avut grijă de mine. Să ai o carieră în muzică înseamnă turnee şi multe deplasări, fapt care ar duce la o despărţire de apropiaţi. 
Care a fost momentul marcant al carierei?
În 1983 am participat la „Cântarea României“ alături de alţi şapte interpreţi din ţară şi am câştigat medalia de aur. A fost un moment intens pentru că evoluam în faţa lui Ceauşescu şi a Comitetului Central, erau foarte multe personalităţi şi am avut mari emoţii.

Ce-i place
„Dacă aş avea timp, liber l-aş petrece alături de animalele de la curte. Mi-ar plăcea să le hrănesc, să petrec mai mult timp cu treburile casei. În curând aş vrea să-mi fac o grădină cu flori şi legume de care să am grijă numai eu“, spune Maria Macovei.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să fiu minţită. Prefer să mi se spună în faţă adevărul, oricât de grav ar fi. Apreciez oamenii sinceri“, adaugă ea.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite