Studenţii suceveni ar putea plăti taxe mai mari cu 10%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia, Silvicultura şi Sportul sunt cele mai scumpe facultăţi din Suceava. Universitatea „Ştefan cel Mare“ pune la dispoziţia candidaţilor 61 programe de studii, dintre care 25 sunt autorizate provizoriu, restul de 36 fiind acreditate.

Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava menţine deocamdată taxele de şcolarizare pentru anul universitar următor, în lipsa unor prevederi clare cu privire la alocaţia bugetară pentru studenţi. Intenţia este de a majora taxele cu circa 10%, din cauza situaţiei financiare.

„Teoretic, ar trebui majorate taxele de şcolarizare, dar facem acum un studiu să vedem gradul de suportabilitate al oamenilor. O majorare de 10% ar fi rezonabilă, însă totul depinde de finanţarea pe care o vom primi de la Ministerul Educaţiei, pentru că risc să dau mai mulţi studenţi pe locuri cu taxă“, a declarat Adrian Graur, rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava. 

Elevii de clasa a XII-a îşi fac planuri cu privire la facultatea pe care vor să o urmeze de luni bune, alţii urmează să se decidă după ce se vor vedea cu diploma de bacalaureat în mână. Un criteriu important în alegerea facultăţii este taxa de şcolarizare, pentru cei care nu au medii destul de mari să poată spera la un loc bugetat, dar nu numai.

„Dacă nu prind un loc fără taxă renunţ anul acesta la facultate. Voi încerca la anul şi până atunci o să mă angajez şi poate strâng bani şi de taxă“, ne-a spus Iulia Sabin, elevă în clasa a XII-a.

Citiţi şi: Liceeni admişi pe locuri fără taxă la Universitatea Suceava

Suceava: Jumătate dintre absolvenţii USV profesează meseria învăţată

2.200 lei, cea mai mare taxă la licenţă

Conform taxelor în vigoare, cele mai scumpe sunt facultăţile de Silvicultură, Educaţie Fizică şi cea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică, care practică o taxă de şcolarizare de 2.200 lei/an pentru studiile de licenţă. La facultăţile de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Inginerie Alimentară şi Ştiinţele Educaţiei taxa este de 2.000 lei.

Pentru specializările din cadrul Facultăţii de Istorie studenţii achită în prezent suma de 1.850 lei pe an, iar pentru cele de la Geografie taxa este de 2.000 de lei pe an.

La Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor taxele sunt de 1.600 lei, singura specializare taxată cu 2.000 de lei pe an fiind cea de Calculatoare. Cea mai mică taxă este, în continuare, la Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, unde studenţii plătesc 1.600 lei indiferent de specializare. Aplicând majorarea de 10%, taxele ar urma să crească cu 160-220 lei.

„Vrem să vedem ce pretenţii ne impun cei de la Ministerul Educaţiei. Taxa ar trebui să fie ¾ din alocaţia bugetară, care nu ştim cât va fi pentru anul viitor. Fie mărim taxa, fie renunţăm la ea“, ne-a spus Mircea Diaconu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite