Studenţii care au ieşit la plantat în zăpadă. De ce poate fi iarna o perioadă favorabilă pentru plantarea copacilor
0Zeci de studenţi de la Facultatea de Silvicultură a Universităţii “Ştefan cel Mare” au plantat copaci în grădină botanică din campusul II, chiar dacă afară a nins şi stratul de zăpadă este destul de consistent.
Însoţiţi de trei cadre didactice, 40 de studenţi ai Facultăţii de Silvicultură din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava au plantat 110 copăcei în noua grădină botanică din campusul II, aflat pe raza comunei Moara. Este vorba despre puieţi de talie mare, cu balot protejat, din speciile: molid, brad, pin silvestru, paltin de camp si paltin de munte. Acţiunea de plantare a avut loc vineri.
Campania este oarecum inedită pentru că s-a desfăşurat la începutul iernii. Pământul era acoperit cu un strat destul de consistent de zăpadă. “Multă lume nu cunoaşte, dar o perioadă extrem de favorabilă, cu o reuşită foarte bună a plantaţiei este cea de la inceputul iernii, când pamântul nu este îngheţat, iar plusul de zăpadă aduce exact umezeala de care are nevoie puietul respectiv. Pământul nu a fost îngheţat, s-a săpat mai uşor faţă de acum două săptămâni, când a fost extrem de uscat şi a trebuit să udăm foarte bine puieţii după plantare. Vremea a fost excelentă, nu a bătut vântul, iar studenţii care au participat au făcut practică la propriu pentru ceea ce îi aşteaptă în viaţa de viitori silvicultori”, ne-a declarat lectorul universitar Cezar Tomescu. Acţiunea de platare s-a încheiat la ora 13, când studenţii au fost serviţi cu cafea caldă şi plăcinte.
Plantările în grădina botanică a Universităţii “Ştefan cel Mare” au început încă de anul trecut. Este vorba despre un proiect care se numeşte „Dezvoltarea cantitativă şi calitativă a Grădinii Botanice a USV – DENDRO-PLUS” şi care este finanţat de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Fondul de Dezvoltare Instituţională. “Grădina Botanică va avea în jur de 18 hectare, din cele 30 ale Campusului II şi va avea ca sectoare componente: Grădina franceză, Rosarium, Flora Globului, Vegetaţia României, Complexul de Sere cu plante tropicale, Grădina japoneză, Sectorul cu vegetaţia hidrofilă, Alpinarium (sector stancarie), Pepiniera, Sectorul didactico-experimental. Greu de spus când va fi gata. Cred că trebuie să plantăm susţinut 10-15 ani ca să se vadă ceva şi să putem vorbi încet-încet de o oaza de linişte, frumuseţe şi mai ales de mult verde”, a mai spus Cezar Tomescu.