Spital nou-nouţ, de 20 de milioane de euro, construit lipit de un bloc de locuinţe. Cazul, unic în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul a fost văruit cu roşu, iar blocul ANL, cu gri şi mov FOTO: Oana Şlemco
Spitalul a fost văruit cu roşu, iar blocul ANL, cu gri şi mov FOTO: Oana Şlemco

Lucrările spitalului de la Fălticeni s-au terminat anul acesta. Proiectul a început în urmă cu 30 de ani. De unitatea medicală este lipit un bloc ANL cu 52 de apartamente, lucru care a complicat imens obţinerea avizelor de funcţionare a unităţii medicale.

Noua unitate medicală de la Fălticeni, judeţul Suceava, este singura din ţară lipită de un bloc de locuinţe. 

Este vorba despre un bloc ANL care a fost dat în folosinţă în 2010, când puţini mai sperau că noul spital, început în 1991,   va mai fi finalizat vreodată. 

Construcţia unităţii medicale a durat 30 de ani şi proiectul a fost modificat în repetate rânduri. 

Din 2007 până în 2012, nu au mai fost alocate fonduri pentru continuarea lucrărilor la noua unitate spitalicească. În acest interval de timp, foştii edili au oraşului au decis să transforme în bloc de locuinţe o parte din scheletul spitalului. 

„A fost o decizie nefericită la acel moment. În 2007 – 2008, oamenii nu mai credeau sau nu mai voiau să creadă că acest spital va fi finalizat. În 2010 a fost dat în folosinţă un bloc ANL lipit de spital, lucru care ne-a încurcat extrem de mult în obţinerea avizelor necesare de autorizare a spitalului. Am găsit soluţii şi lucrurile au fost clarificate. Ne-am asumat printr-un proiect al Primăriei Fălticeni fluxuri separate şi pentru accesul pietonal şi pentru accesul auto. Cetăţenii care locuiesc în cele 56 de unităţi locative nu vor trece prin curtea spitalului”, a explicat Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni. El nu conducea primăria când s-a luat decizia construirii blocului ANL. 

Cătălin Coman a arătat că spitalul a fost construit în 30 de ani, pentru că banii au venit cu ţârâita de la Bucureşti, n-a existat o predictibilitate a alocării fondurilor, ceea ce l-a pus în dificultate pe constructor care n-a ştiut niciodată în mod sigur de câţi bani va dispune pentru a stabili câţi muncitori vor lucra pe şantier şi cu câte utilaje.

Construirea şi dotarea spitalului au costat peste 20 de milioane de euro. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Sute de hectare de vegetaţie uscată au ars în câteva ore, în apropiere de Craiova

Unde vor ajunge armele abandonate de americani în Afganistan? VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite