Solidaritatea fără frontiere, la graniţele României. Ucrainean refugiat de război: „Mulţumesc, România!“ FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Andrei Luca / Adevărul
FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Mii de refugiaţi trec graniţa zilnic, aşteptând zeci de ore să iasă din Ucraina, formând cozi interminabile de maşini. Şi-au pus toată viaţa într-o singură valiză şi au fugit de acasă, din calea războiului.

De la izbucnirea războiului în Ucraina, România s-a dovedit a fi un mare prieten, nu doar vecin. Ţara noastră are puncte de graniţă cu Ucraina în Satu Mare (Halmeu), Maramureş (Sighetul Marmaţiei), Suceava (Siret), Tulcea (Isaccea), precum şi cu Republica Moldova, prin care au intrat zeci de mii de ucraineni. 

GALERIE FOTO DIN VAMA SIRET

Poliţia de Frontieră Română a anunţat că de la declanşarea crizei din Ucraina, din dimineaţa de 24 februarie 2022, până în 27 februarie 2022, în România au intrat aproximativ 43.000 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 20.650 cetăţeni ucraineni. În punctele de frontieră au fost înregistrate 222 de solicitări de azil. 

Exodul ucrainean a declanşat în România o mişcare fără precedent şi o mobilizare umanitară care le face refugiaţilor viaţa ceva mai uşoară, în drumul către siguranţă şi libertate. Tone de mâncare, apă şi pachete cu tot felul de produse au fost aduse la graniţă de către oameni obişnuiţi, voluntari şi asociaţii care au sărit în ajutorul ucrainenilor. 

Alimente

Cort cu alimente, organizat la Vama Siret / FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Cea mai tranzitată este Vama Siret din Suceava. Drumul este plin de maşini cu numere de Ucraina şi Republica Moldova, dar şi de maşini înscrise în România, pline cu familii şi pachete care merg spre vamă pentru a-i ajuta pe refugiaţi. Apropierea de graniţa cu Ucraina se simte în bătăile inimii, care devin tot mai intense, odată cu apropierea de vamă, văzând valul de solidaritate fără frontiere care se îndreaptă spre oamenii care fug de un război pe care nu l-au cerut. La intrarea în vamă, pe ambele părţi ale carosabilului pot fi văzute sute de maşini, autocare şi microbuze care aşteaptă să îi preia pe refugiaţi, pentru a-i duce la adăpost. 

Mulţi dintre ucraineni sunt doar în trecere prin România, vrând să ajungă în alte ţări din vestul Europei. Aşa că primul lucru pe care l-au făcut după ce au tranzitat vama a fost să caute un mijloc de transport, însă din păcate, unii s-au izbit de lăcomia unor taximetrişti care au umflat preţul curselor. Pentru un drum de doar 20 de km, între Siret şi Rădăuţi, de exemplu, aceştia cer chiar şi 200 de euro, profitând la maximum de străinii speriaţi, care nu ştiu încotro să o apuce. Spre deosebire de aceştia, multe alte firme de transport din ţară s-au organizat şi oferă curse gratis către diverse colţuri ale României. 

Voluntarivamă

Români aşteptând refugiaţi ucraineni / FOTO: Andrei Luca / Adevărul

„Mulţumesc, România!“

Au plecat din ţara lor, de acasă, cu tot ce au putut lua în câteva minute. Toată viaţa lor, într-o singură valiză. Unii dintre ei ştiu deja unde să meargă, au rude în România sau în alte ţări, dar alţii nu ştiu încotro să se îndrepte. Toţi sunt uimiţi când trec graniţa şi văd că primesc ajutor din partea românilor. Dramă şi speranţă. Asta se citeşte în ochii lor.

„Am rude care au rămas acolo. Ţinem legătura, sunt toţi ok deocamdată. Toţi suntem stresaţi, în panică. Vrem doar să se oprească războiul“, spune în lacrimi o ucraineancă. 

E emoţionant şi dureros. Oamenii au cu toţii o singură dorinţă: să se poată întoarce curând acasă, în Ucraina, în siguranţă. Până atunci, au învăţat să spună „Mulţumesc, România!“. „Noi suntem din Cernăuţi. Am ieşit din Ucraina şi plecăm înspre ţări străine. Acum vrem să ajungem în Italia. Am plecat cu băieţii mei. Mulţumim frumos tuturor românilor, sunteţi cu o inimă foarte mare!”, a spus o mamă cu doi băieţei de mână. 

Lacrimivamă

Ucraineancă în lacrimi, la sosirea în România / FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Ajutor pe termen lung

Oameni simpli, voluntari, asociaţii din România se mobilizează în permanenţă, deja se cunosc între ei, ştiu cine şi ce oferă, îi direcţionează pe ucraineni în funcţie de nevoile pe care le au.

„E foarte mare tensiunea. Vin, se grăbesc. Organizarea e foarte bună. Au nevoie, în primul rând, de cazare şi mâncare. Nu ştiu unde să meargă, ce să facă. Nevoia oamenilor m-a determinat să vin aici. Dacă eu eram acolo, în locul lor, ce făceam?”, spune o voluntară. 

Şi reprezentanţii Organizaţiei Salvaţi Copiii spun că se văd schimbări de la o zi la alta în ceea ce priveşte organizarea în Vama Siret.

„Dramă, da, am văzut din belşug. Speranţă… mai puţin. Până în momentul de faţă, marea lor majoritate pleacă mai departe, nu rămân în România. Răspunsul românilor din start a fost extraordinar, dar cu siguranţă va fi nevoie pe termen lung. Spre norocul nostru, avem sprijin din plan local, naţional, dar şi din străinătate. Intenţionăm, cel puţin noi - Salvaţi Copiii, ca toate fondurile pe care le primim pentru refugiaţi să le folosim pentru refugiaţi. Şi, în cazul în care lucrurile se vor schimba, Doamne Ajută, vom crea un program prin care să mergem în Ucraina şi să-i ajutăm”, a declarat pentru „Adevărul“, Mircea Petriuc, preşedintele Organizaţiei Salvaţi Copiii - Filiala Suceava. 

Tensiunea se simte tot mai mult la Vama Siret, acolo unde sâmbătă noaptea refugiaţii au pus presiune pe porţile de intrare din Vama Porubne partea de intrare de pe pământ ucrainean. Pentru a dispersa mulţimea, au fost trase şi câteva focuri de avertisment, fără ca autorităţile să ofere, până la încheierea ediţiei, o explicaţie oficială. De asemenea, duminică, 27 februarie, la prânz au apărut informaţii neoficiale conform cărora, în următoarea perioadă, vama ar putea fi deschisă pentru toţi refugiaţii, fără a mai fi verificate documentele la sânge. 

Oameni de afaceri, salvatori pentru refugiaţi

Oamenilor de rând şi voluntarilor li s-au alăturat şi diverşi oameni de afaceri, care le oferă cazare, masă şi transport ucrainenilor sosiţi la Vama Siret. Unul dintre aceştia este Ştefan Mandachi, românul cunoscut pentru promovarea autostrăzilor în România. În hotelul deţinut de omul de afaceri au fost cazaţi gratuit zeci de refugiaţi, prioritari fiind cei care deţin animale de companie. De asemenea, Mandachi oferă mâncare gratuită prin intermediul lanţului de restaurante pe care le deţine. 

Câteva sute de refugiaţi ucraineni sau de alte naţionalităţi au fost aduşi către Bucureşti sau alte oraşe din zona Moldovei şi de autocare puse la dispoziţie de către omul de afaceri George Becali, cel care a spus că a oprit activitatea sportivă la juniorii FCSB, tocmai pentru a avea locuri de cazare şi transport pentru refugiaţi. Autocarul echipei de fotbal pe care Becali o deţine a mers în Vama Siret pentru a-i duce pe oameni către sudul ţării. 

RefugiaţiSiret

Autocar aşteptând să preia refugiaţi / FOTO: Andrei Luca / Adevărul

Centre de colectare, în toată ţara

Solidaritatea românilor este impresionantă în aceste zile. Din toată ţara, persoane de toate vârstele sunt dispuse să-şi deschisă casele şi să sară în ajutorul ucrainenilor. În toată România au fost deschise centre de colectare de ajutoare pentru refugiaţi, autorităţile locale şi judeţene făcând apel la oamenii cu suflet mare. 

De exemplu, în mai multe zone aglomerate din municipiul Iaşi au fost instalate corturi de către primărie unde ieşenii pot dona diverse produse, în special pături şi alimente neperisabile. În ultimele două zile s-au format cozi la toate centrele de colectare din Iaşi. Vineri, 25 februarie, la doar câteva ore de la demararea campaniei „Ajutoare pentru refugiaţii din Ucraina”, ieşenii donaseră mii de produse. 

Drama de la Vama Siret

VIDEO: Alina Batcu / Adevărul


Vă recomandăm să citiţi şi: 

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii, îndepărtaţi din Harkov. Putin pune în stare de alertă ridicată forţele nucleare de descurajare

Armata ucraineană, mesaj de mulţumire adresat României: Suntem recunoscători pentru asistenţa militară şi pentru recunoaşterea suveranităţii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite