Bihorul, liant între Ucraina şi Ungaria. Oamenii duc ajutoare, oferă cazare şi transportă refugiaţii spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Bogdan Dumitraş
Foto Bogdan Dumitraş

Bihorenii fac potecă către vama din Sighetul Marmaţiei, Maramureş, ca să ducă ajutoare şi să preia refugiaţi care vor cazare ori transport la graniţa cu Ungaria. Oamenii simpli au dorit să se alăture voluntarilor şi asociaţiilor umanitare.

Mobilizaţi pe reţelele de socializare, inclusiv într-un grup de Facebook numit „Oradea alături de Ucraina”, bihorenii au făcut până duminică dimineaţa şase transporturi cu produse pentru bebeluşi, pături, conserve către frontiera Sighet şi către centrul de refugiaţi amenajat în zonă.

Pe acelaşi grup sunt sute de persoane care anunţă că pot găzdui persoane, în special mame şi copii, în case, apartamente, punându-le la dispoziţie şi mâncare. 

În acelaşi timp, ajutoare sunt strânse şi de asociaţii umanitare, Caritas Eparhial şi Crucea Roşie colectând alimente de bază, neperisabile (conserve, ulei, făină, etc.), scutece pentru copii de toate mărimile, obiecte de igienă, haine, pături şi perne, pe care le transportă la Punctul de frontieră din Sighet, unde sunt împărţite refugiaţilor dar sunt preluate şi transportate în zonele ucrainiene afectate de război. 

Ajutoarele sunt transportate la Punctul de frontieră din Sighet unde mai mulţi tineri voluntari din Bihor sunt prezenţi încă de sâmbătă

Ajutoarele sunt transportate la Punctul de frontieră din Sighet unde mai mulţi tineri voluntari din Bihor sunt prezenţi încă de sâmbătă, pentru a-i primi şi îndruma pe refugiaţi FOTO: Bogdan Dumitraş

Bihoreni simpli s-au alăturat voluntarilor şi punându-şi la dispoziţie maşinile. „Am plecat la vama Sighetul Marmaţiei, suntem 4 masini, avem 16 locuri disponibile pentru ucrainienii care doresc să vină la Oradea. Oferim totul gratuit, necondiţionat, cazare, mancare, transport”, anunţa duminică dimineaţa un orădean, Dragoş Remus. 

Prima lui cursă a fost cu o Okana (38 de ani), o mama cu doi copii, pe care i-a dus până la Satu Mare, de unde vor să ajungă în Frankfurt. „Sunt fericiţi că în momentul în care au trecut vama şi au primit de la oameni care stau pe marginea drumului mâncare, suc, apă. Sunt oameni foarte cumsecade şi sar în ajutor imediat”, a spus acesta, într-o postare pe Facebook. 

Voluntari din Bihor au adus sâmbătă un grup de 25 de femei, adolescenţi, copii, şi un bărbat cu probleme locomotorii din Ucraina până în Gara Centrală, de unde au plecat cu trenul spre Budapesta, iar apoi spre Polonia, Cehia sau Germania, unde vor locui la apropiaţi sau membri ai familiei.  

De asemenea, diferite asociaţii strâng datele unor pensiuni şi hoteluri din Bihor care s-au arătat dispuse, la rândul lor, să-i găzduiască pe refugiaţi. Sunt sute de bihoreni care, pe reţelele de socializare, oferă cazare, atât oameni simpli cât şi patroni de hoteluri, pensiuni şi case de vacanţă care au renunţat la venituri, anunţând că nu mai preiau rezervări pentru cazare de la turişti ci pun la dispoziţie întregul imobil pentru refugiaţi. 

Pe de altă parte, mai mulţi bihoreni care locuiesc peste graniţă, mai precis în Biharkeresztes, au pornit la rândul lor o colectă de alimente şi alte produse, pe care vor să le ducă mai departe, într-un punct de colectare de la Zahony, pentru a ajunge ulterior la refugiaţii care ajung în Ungaria sau traversează Ungaria.

bihoreni care locuiesc peste graniţă

Bihorenii din din Ungaria au strâns alimente şi alte produse care au fost transportate spre punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina, pentru refugiaţii care ajung în Ungaria sau traversează Ungaria foto: Kabai Richard

Vă recomandăm şi: 

Armata ucraineană, mesaj de mulţumire adresat României: Suntem recunoscători pentru asistenţa militară şi pentru recunoaşterea suveranităţii

România la graniţa războiului. Sute de refugiaţi, adăpostiţi în pensiunile din Maramureş

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite