Video Scene care dau fiori, cu doi urși imenși, filmate într-o pădure din nordul României. Un pădurar s-a apropiat la câțiva metri de ei

0
Publicat:

Doi urși imenși au fost filmați într-o pădure din Suceava, în timp ce își căutau hrana. Pădurarul care a realizat imaginile cu animalele sălbatice aflate în habitatul lor natural nu s-a lăsat intimidat de dimensiunile acestora.

Unul dintre urșii imenși din pădurea Sucevei. Foto: Ionel Moroșan. Direcția Silvică Suceava
Unul dintre urșii imenși din pădurea Sucevei. Foto: Ionel Moroșan. Direcția Silvică Suceava

Un angajat al Ocolului Silvic Broșteni din Suceava a avut parte de o întâlnire cu emoții, într-o pădure administrată de Direcția Silvică Suceava. Acesta a filmat doi urși de dimensiuni mari, aflați în căutarea hranei. Zăpada așternută peste pădurea în care trăiesc animalele a sporit farmecul scenelor filmate de pădurar.

„Imagini spectaculoase cu două exemplare de urs, surprinse în habitatul lor natural! În căutare de hrană, acești urși uimitori au fost surprinși de colegul nostru Ionel Moroșanu, în inima unei păduri din Ocolul Silvic Broșteni, administrat de Direcția Silvică Suceava. Urșii trăiesc în păduri de munte și în zonele deluroase, iar când sunt în căutare de hrană, parcurg distanțe foarte mari, folosindu-se de toate simțurile extrem de dezvoltate, în special de mirosul lor puternic”, a informat Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, pe pagina de Facebook a instituției.

Potrivit specialiștilor de la Romsilva, iarna este o perioadă deosebit de vulnerabilă pentru animalele sălbatice.

„Apropierea umană le poate stresa și le poate afecta habitatul, punându-ne viața în pericol. Respectă-le liniștea și păstrează distanța! Protejezi natura și, în același timp, te protejezi pe tine”, mai informează Romsilva.

Munții Carpați, tărâmul urșilor

Munții Carpați din România adăpostesc cea mai mare populație de urși din Europa, cu excepția Rusiei. Potrivit estimărilor din ultimii ani, în jur de 8.000 de urși trăiesc în România, adică jumătate din numărul lor de pe continent, cu excepția Rusiei.

Ținuturile sălbatice și rezervațiile naturii din Munții Carpați au fost din cele mai vechi timpuri habitate ideale pentru ursul brun. În urmă cu două milenii, populația de urs din Europa se cifra la câteva zeci de mii de exemplare, însă cu timpul animalele sălbatice au pierdut habitatul, datorită urbanizării, agriculturii și vânătorii.

Numeroșii urși care populau pădurile întinse și extrem de puțin exploatate ale Daciei nu puteau trece neobservați de strămoșii noștri, iar unii istorici arătau că daci, le fel ca alte triburi antice, aveau un cult pentru urs.

Populația de urs s-a redus în România în primele decenii ale secolului XX, iar în anii celui de-al doilea război mondial, unii oameni de știință reclamau riscul dispariției acesteia. În anii ‘60, estimările oficiale arătau că în Munții Carpați din România trăiau aproximativ 2.000 de urși. Reglementările cu privire la protejarea lor și a vânătorii au dus la creșterea populației în următoarele decenii.

Dispăruți în mai multe state din vestul Europei, urșii au găsit un habitat ideal în România, însă prezența lor în preajma așezărilor umane a stârnit controverse.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite