Polițiștii cer procent din valoarea lemnului confiscat în trafic. „Ar fi motivant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Corpului Național al Polițiștilor din Suceava, Marius Ciotău, este de părere că polițiștii ar trebui să primească un procent din valoarea lemnului pe care îl confiscă în trafic.

FOTO: Poliția Română
FOTO: Poliția Română

El a explicat că o astfel de prevedere legislativă a existat până în 2010, când legea a fost modificată. În prezent, o parte din fondurile obținute din valorificarea masei lemnoase confiscate revin instituției din care face parte agentul constatator, nu intră în buzunarul polițistului care a muncit efectiv pe teren.

Dorim să prezentăm această propunere Corpului Național al Polițiștilor. Cerem la revenirea legislației în conformitate cu HG 232 din 7 martie 1990, care în prezent este abrogată. Acea hotărâre spunea, la articolul 3, că pentru cointeresarea personalului silvic și a organelor de Poliție în apărarea pădurilor se propune constituirea unui fond special de premiere. Mai exact, 35% din valoarea materialelor legal confiscate prin acte de contravenții silvice și valorifiate de ocolale silvice, precum și 20% din valorificarea materialelor lemnoase și a despăgubirilor stabilite pe baza actelor de constatare constituie fond de premiere. Acele fonduri de premiere stimulau într-o anumită măsură activitatea de constatare”, a declarat Marius Ciotău.

Liderul organizației profesionale este de părere că în dacă se va reveni la vechea legislație se vor îmbunătăți și rezultatele obținute de polițiști pe linie silvică.

„În prezent, Legea 171/2010 spune că sumele prevăzute la aliniatul 7 se virează în bugetele instituțiilor din care fac parte agenții constatatori care au realizat confiscarea. Deci aceste sume există și pot constitui un fond de premiere a celor care și-au desfășurat activitatea pe linie silvică”, a mai spus Marius Ciotău.

Săptămâna trecută, șeful ANAF a declarat că angajaţii de la stat nu mai trebuie plătiţi unitar, ci în funcţie de performanţă şi de rezultate. 

Sistemul actual de salarizare este unul unitar: munceşti mult, munceşti puţin, dacă ai aceeaşi categorie, clasă şi vechime, iei aceiaşi bani. Ai rezultate excepţionale în inspecţie fiscală sau eşti un inspector mai puţin performant, ai acelaşi salariu. Atunci apare în timp o demotivare a celor foarte buni: <De ce să-mi asum eu riscuri foarte mari, când colegul meu care stă mai mult la cafea pe hol ia acelaşi salariu ca şi mine?>. Noi, ca stat, trebuie să depăşim cumva acest mecanism de a gândi unitar. Parcă şi legea salarizării se numeşte legea salarizării unitare. Nu mai trebuie să gândim unitar, ci pe performanţă, pe rezultatele pe care le obţii, chiar şi în sistemul administrativ. Cred că aceasta este una dintre marile reforme pe care trebuie să le facă statul în ansamblul lui", a spus Lucian Heiuş, în cadrul conferinţei "PNRR - Investiţii pentru economia viitorului. Reforma fiscală", organizată de PwC România.  

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite