Peste 250 de copii dintr-o localitate din Suceava nu au unde să meargă la grădiniţă, iar alţi 314 se chinuie într-o şcoală care stă să cadă peste ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din localitatea Mironu, judeţul Suceava. FOTO: Danut Zuzeac
Şcoala din localitatea Mironu, judeţul Suceava. FOTO: Danut Zuzeac

Şcoala din localitatea Mironu, judeţul Suceava, este într-o stare deplorabilă, iar autorităţile se bat cap în cap, aruncând mereu vina pentru acest dezastru în curtea altuia. La puţin timp de la începerea construcţiei noii şcoli din Mironu, firma S.C. Branpis S.R.L. care a câştigat licitaţia, a intrat în insolvenţă şi a dat faliment, iar în 2014 a solicitat rezilierea contractului blocând şi această construcţie.

250 de copii din satul Mironu, comuna Valea Moldovei, judeţul Suceava, cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani nu pot merge la grădiniţă din lipsa spaţiului. La Şcoala cu clasele I – IV Mironu sunt înscrişi 314 elevi şi 75 de preşcolari care îşi desfăşoară orele în condiţii grele, în trei schimburi. Cei trei educatori, cei 15 învăţători, precum şi cei trei profesori se chinuie în fiecare zi să îi înveţe pe copii să lupte să îşi depăşească condiţia mizeră în care se află. Şcoala Mironu este într-o stare deplorabilă, iar autorităţile se bat cap în cap, dând vina unii pe alţii pentru acest dezastru.

În 2008, s-a făcut un proiect european prin care s-au început construcţiile la noua grădiniţă, însă lucrările s-au stopat din lipsă de fonduri, primăria Valea Moldovei nemaiputând să acceseze restul de bani necesari, aproximativ 8.000.000 de lei, pentru finalizarea proiectului. “Am anunţat toate autorităţile, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean până la Ministere, însă nimeni nu ia nicio măsură”, a declarat Constantin Moroşan, primarul comunei Valea Moldovei.

Ulterior, s-a făcut un plan pentru construirea unei noi şcoli, iar din 2012 s-au început lucrările şi acolo. De data aceasta proiectul a fost finanţat de Banca Mondială, iar la puţin timp de la începerea construcţiei, firma S.C. Branpis S.R.L. care a câştigat licitaţia, a intrat în insolvenţă şi a dat faliment, iar în 2014 a solicitat rezilierea contractului blocând şi această construcţie. “Bani ar fi, însă nu este nimeni care să execute lucrarea, trebuie să aşteptăm să se scoată iar proiectul la licitaţie pentru a se mai face ceva la această construcţie”, a declarat Gheorghe Lazăr, inspector general al IŞJ Suceava.

Cei peste 300 de şcolari şi preşcolari din Mironu îşi desfăşoară orele în condiţii grele, în săli mici şi friguroase, fără grup sanitar şi, bineînţeles fără apă curentă. Pereţii clădirii sunt deterioraţi, duşumeaua putredă, iar sobele abia mai dau căldură. “Aceste condiţii nu sunt favorabile unei instituţii de învăţământ, copiii trebuie motivaţi să înveţe, trebuie stimulaţi, dar cum să facem asta dacă nu avem nici măcar o sală mai mare în care să putem găzdui, din când în când, spectacole sau piese de teatru, nici măcar nu avem spaţiu pentru ca aceşti copii să-şi desfăşoare activitatea, măcar în două schimburi”, a declarat Iosif Emil Rumpel, învăţător coordonator al Scolii cu clasele I – IV Mironu.

Şcolile din Valea Moldovei nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

“Direcţia de Sănătate Publică Suceava nu a emis nicio autorizaţie sanitară de funcţionare, adică, noi nu ne asumăm nicio responsabilitate cu privire la ceea ce se întâmplă acolo”, a declarat Cătălina Zorescu, directorul adjunct al DSP Suceava. Tot din raportul DSP-ului reiese că nici Şcoala cu clasele V – VIII Valea Moldovei nu are autorizaţie sanitară de funcţionare.

În satul Mironu există o comunitate mare de persoane de etnie romă, deci, marea majoritate a elevilor sunt de etnie romă, însă acest lucru nu ar trebui să fie o problemă, fiindcă învăţământul este obligatoriu şi gratuit pentru toţi cetăţenii României. “Trebuie să îi susţinem să termine măcar învăţământul primar, să îi alfabetizăm, nu trebuie să ne lovim de rasism sau alte prejudecăţi, suntem dascăli şi trebuie să ne ducem sarcinile la bun sfârşit, din mâna noastră trebuie să iasă oameni mari”, a adăugat Iosif Emil Rumpel. Atât dascălii cât şi elevii au nevoie ca aceste clădiri să fie finalizate pentru a-şi putea desfăşura activităţile în condiţii normale.

“Inspectoratul Şcolar nu este decât o unitate de control, cei care gestionează banii de investiţii sunt Consiliul Local şi Ministerul Dezvoltării, nici măcar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Stiinţifice nu mai gestionează banii pentru proiecte”, a adăugat inspectorul general Gheorghe Lazăr. In timp ce autorităţile, începând de la Primărie şi Consiliul Local la Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava şi până la Ministerele: Educaţiei, Dezvoltării şi Finanţelor, îşi împart vina între ei, cei 250 de copii de la Mironu nu au posibilitatea să frecventeze învăţământul preşcolar, iar cei peste 300 deja înscrişi în sistem se chinuie să înveţe ceva în sălile mult prea mici şi friguroase, fără apă curentă şi grup sanitar.

Alte ştiri din Suceava:

Criminali în serie, tată şi fiu, săltaţi pentru trafic de persoane, după ce au ieşit din puşcărie: forţau tinere să cerşească pentru ei

FOTO Tainele Mănăstirii Voroneţ. Zece lucruri mai puţin ştiute despre Capela Sixtină a Estului şi despre cum a apărut superba culoare Albastru de Voroneţ

FOTO Comuna - muzeu Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase localităţi din România

Povestea Palatului de Justiţie din Suceava, fostă închisoare unde au fost „schingiuiţi şi martirizaţi“ luptători anticomunişti

Violatorul ucigaş Nicolae Florentin Muscă, care a terorizat Suceava, va sta toată viaţa după gratii

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite