Criminali în serie, tată şi fiu, săltaţi pentru trafic de persoane, după ce au ieşit din puşcărie: forţau tinere să cerşească pentru ei
0Gheorghe Lazăr, de 76 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, şi fiul său de 31 de ani au fost arestaţi preventiv după ce împreună cu alţi membri din familia Lazăr au obligat şapte tinere să cerşească pentru ei. Lazăr şi fiul său nu sunt străini de închisoare, ei petrecând aproape 10 ani după gratii, după ce au omorât două tinere la începutul anilor 2000.
Procurorii DIICOT Suceava au săltat pentru audieri şase persoane bănuite că racolau tinere pe care ulterior le trimiteau la cerşit. Suspecţii Gheorghe Lazăr, de 76 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, Pardalian Lazăr, de 29 de ani, Tudor Lazăr, de 42 de ani, Livica Motan, de 37 de ani, Gheorghe Lazăr, zis Norocel, de 31 de ani, şi Florea Lazăr, de 22 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, vătămare corporală, tentativă de omor calificat, lovire sau alte violenţe şi exploatarea cerşetoriei. Dintre aceştia, doar Pardalian Lazăr a scăpat de arest preventiv.
Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013 – 2015, suspecţii au racolat şapte victime, dintre care trei erau minore, profitând de starea vădită de vulnerabilitate în care acestea erau, provenite din familii dezorganizate cu o situaţie materială deosebit de precară, pe care le-au exploatat prin obligarea practicării cerşetoriei în folosul lor, obligându-le să apeleze în mod repetat la mila publicului în diferite localităţi rurale sau urbane, în care săptămânal erau organizate târguri şi pieţe, atât pe raza judeţului Suceava dar şi în alte judeţe din ţară: Cluj, Neamţ, Botoşani, Arad, Bihor şi Iaşi, sumele câştigate fiind însuşite în totalitate de către traficanţi.
Victimele erau supravegheate în permanenţă de către traficanţi, aceştia apelând şi ei la mila publicului pentru a cere ajutor material, simulând diferite handicapuri fizice, deşi erau apţi de muncă.
În acest mod traficanţii le supravegheau pe victime şi totodată le creau convingerea că practicarea cerşetoriei reprezenta un mod de viaţă şi o sursă sigură de venit. Activitatea infracţională a suspecţilor se desfăşura prin constrângere, respectiv prin ameninţări cu bătaia şi chiar cu moartea, şi înfometare.
De asemenea, din probele administrate la dosar, a reieşit că suspectul Gheorghe Lazăr, din toamna anului 2011 şi până la începutul lunii septembrie 2013, a supus-o unui regim de înfometare şi de însetare pe victima P.N., adoptând un comportament violent faţă de aceasta. Concret Lazăr o lega de mâini şi de picioare, îi punea un căluş în gură pentru ca vecinii să nu audă ţipetele victimei, după care o lovea cu pumnii sau cu tot ce îi cădea la îndemână. Victima primea de mâncare doar resturi adunate de prin gunoaie.
În urma regimului inuman şi degradant la care a fost supusă de Gheorghe Lazăr, viaţa victimei a fost pusă în primejdie, doar intervenţia promptă a unei alte persoane, a dus la salvarea de la moarte a minorei.
Gheorghe Lazăr şi fiul său au omorât la începutul anilor 2000 două tinere de etnie rromă
La începutul anului 2001, în data de 17 februarie, Gheorghe Lazăr, care pe atunci avea 63 de ani şi fiul său minor care poartă acelaşi nume însă este poreclit Norocel au omorât o tânără de etnie rromă, după ce cu jumătate de an înainte au mai făcut o victimă. Cei doi şi-au făcut un obicei în a racola tinere din această etnie, pe care le aduceau în locuinţa lor din Câmpulung Moldovenesc. După ce femeile erau schingiuite, membrii clanului Lazăr îşi satisfăceau şi poftele carnale. Necunoscutele erau apoi ucise, metoda folosită în ambele crime fiind aceeaşi: strangularea.
Pe 6 iunie 2000, în parcarea din apropierea cabanei Mestecăniş a fost găsit cadavrul unei necunoscute. Din primele date s-a stabilit că moartea a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin strangulare cu un cordon de la o glugă. Pe corpul victimei, o femeie de etnie rromă cu vârsta de aproximativ 25 de ani, erau evidente urmele de lovire, care potrivit raportului de necropsie se putea produce în urma unei bătăi. Cercetările au bătut atunci pasul pe loc deoarece nu s-a reuşit identificarea femeii, deşi s-a apelat la toate mijloacele posibile, inclusiv la presă. În acest condiţii, autorii faptei nu au putut fi descoperiţi.
După circa opt luni, la mijlocul lui februarie 2001, la trecerea de nivel de cale ferată dintre localităţile Sadova şi Pojorâta, mecanicul locomotivei Iaşi – Timişoara a observat corpul unei persoane. Femeia, în vârstă de aproximativ 25 de ani şi tot de etnie rromă, fusese aşezată pe calea ferată, în scopul simulării unui accident feroviar. Trenul a trecut însă peste ea, fără a-i produce vreo tăietură, condiţii în care s-a putut concluziona că necunoscuta a fost ucisă. La autopsie a rezultat că autorii faptei o bătuseră întâi pe femeie după care au strangulat-o. Exact aceeaşi modalitate ca în cazul crimei nerezolvate din vara anului 2000.
Făcând conexiunile şi aducând probe, anchetatorii au stabilit fără nici un dubiu că Gheorghe Lazăr, de 63 de ani şi fiul acestuia Gheorghe Lazăr, de 17 ani, sunt autorii ambelor crime. Pentru faptele lor, bătrânul Lazăr s-a ales cu 20 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, iar fiul său a fost condamnat la 10 ani de detenţie, pentru complicitate la omor deosebit de grav. Chiar dacă trebuia să stea 20 de ani după gratii, Gheorghe Lazăr a fost eliberat la sfârşitul anului 2010 pentru că a fost un “deţinut model”, beneficiind şi de legislaţia care spune că persoanele care au peste 60 de ani pot să iasă din închisoare după ce au executat jumătate din pedeapsa primită.
Alte ştiri din Suceava:
FOTO Comuna - muzeu Ciocăneşti, una dintre cele mai frumoase localităţi din România
Violatorul ucigaş Nicolae Florentin Muscă, care a terorizat Suceava, va sta toată viaţa după gratii
VIDEO Elevi aprovizionaţi cu ţigări la sacoşă, într-un cartier din Suceava