Peste 22.000 de apartamente vor rămâne fără încălzire la iarna. Suveica de firme şi interese politice care a dus la falimentul Termica Suceava
0
Societatea de termoficare a municipiului Suceava se află în pragul falimentului. Cu conturile blocate de creditori şi cu jumătate dintre angajaţi în şomaj, Termica SA Suceava a fost din acest an lăsată de Primărie şi fără activităţile de producţie a energiei electrice şi furnizare a energiei termice în sistem centralizat. Falimentul Termica pare să fi fost provocat tocmai pentru ca locul să-i fie luat de un investitor privat.
Aproape 300 de angajaţi ai societăţii de termoficare a municipiului Suceava vor fi trimişi în şomaj fără niciun fel de plăţi compensatorii. După ce conturile Termica au fost executate de creditori, societatea a rămas fără niciun ban şi a solicitat instanţei începerea procedurilor pentru intrarea în insolvenţă. În aceste condiţii, Termica nu mai are de unde să achite plăţile compensatorii pentru persoanele disponibilizate.
Aproximativ 200 de angajaţi ai societăţii aflaţi în preaviz de concediere colectivă au protestat, marţi, timp de două ore, în faţa Palatului Administrativ din municipiul Suceava. Oamenii au cerut să li se le asigure plăţile compesatorii şi indemnizaţiile de şomaj, la fel cum s-a întâmplat în cazul combinatului Oltchim.
Foştii salariaţi ai Termica SA, care aveau pancarte cu mesaje precum "Oltchim=Termica Suceava" sau "Voi aţi tras tunuri, noi am rămas pe drumuri", au strigat "Hoţii" sau "Mincinoşii", ei acuzând autorităţile că nu şi-au respectat promisiunile şi au anunţat că vor continua proteste şi în zilele următoare, deşi au primit autorizaţie doar pentru mitingul de marţi.
Disponibilizaţii cer Guvernului să aprobe o hotărâre în baza legislaţiei privind concedierile colective, prin care să li se completeze veniturile ajutorului de şomaj până la suma de 1.539 de lei pe lună şi să li se achite salariile compensatorii conform contractului colectiv de muncă.
295 dintre cei 569 ai societăţii Termica au primit preaviz de disponibilizare colectivă în baza unui plan de restructurare aprobat de Consiliul Local al municipiului Suceava. Salariaţii care au rămas în societate se ocupă de activităţi de distribuţie şi de asigurarea serviciilor de furnizare a apei calde menajere până când va intra în funcţiune noua centrală termică a municipiului. Conform planului de restructurare, persoanele disponibilizate ar fi trebuit să primească în total salarii compensatorii de 11 milioane de lei din fondurile societăţii, iar alţi 7,3 milioane de lei, reprezentând compensaţii suplimentare, urmau să fie alocaţi prin Hotărâre de Guvern.
Cum s-a ajuns la falimentul Termica
Consiliul Local al municipiului Suceava, la propunerea primarului Ion Lungu, a iniţiat încă din anul 2008 procedurile pentru privatizarea societăţii de termoficare la care era unic acţionar.
După două tentative ratate de privatizare a centralei electrotermice, Consiliul Local al municipiului Suceava a organizat o nouă licitaţie pentru concesionarea serviciului de furnizare a agentului termic pentru populaţie şi construirea unei centrale de înaltă cogenerare care să funcţioneze pe bază de biomasă.
La licitaţie s-a prezentat o singură companie iar în 9 mai 2011, Primăria municipiului Suceava semna un contract cu Adrem Invest pentru construirea noii centrale. Termenul pentru finalizarea obiectivului era stabilit la doi ani.
Contractul pentru noua centrală, trecut printr-o suveică de firme
Timp de un an de zile nu s-a întâmplat absolut nimic iar în aprilie 2012, Adrem Invest a înfiinţat o nouă firmă Bioenergy Suceava SRL Bucureşti şi a cerut Consiliului Local al municipiului Suceava să mute concesiunea pe această firmă fără a mai organiza licitaţie de achiziţie publică.
Solicitarea Adrem a fost aprobată iar un nou contract a fost închieat între Primăria Suceava şi SC Bioenery Suceava SRL.
Lucrările nu au fost demarate nici în 2012, în schimb firma Bioenergy Suceava SRL şi-a modificat acţionariatul. Astfel, după modificările operate în februarie 2013, Adrem Invest rămâne cu 48,98% din acţiuni, restul fiind preluate de RZ Rumanien Beteiligungs GMBH din Austria, cu 25,51% din acţiuni, şi Bio Electrica Transilvania SRL Rădăuţi, tot cu 25,51% din acţiuni. Bio Electrica Transilvania SRL Rădăuţi îi aparţine omului de afaceri Gerald Schweighofer, patronul unor unităţi de prelucrare a lemnului din Rădăuţi, Sebeş, Comăneşti şi Siret.
Fără niciun ban în conturi, Termica şi-a cerut insolvenţa
Lucrările la noua centrală au început abia în primăvara anului 2013 şi constructorul s-a angajat să o dea în funcţiune la începutul lunii noiembrie. Între timp, Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat un plan de restructurare a societăţii Termica SA Suceava, care presupune concedierea a 295 dintre cei 569 de angajaţi ai societăţii.
Salariaţii au primit deja preavizul de concediere şi acum aşteaptă să primească plăţile compensatorii prevăzute prin contractul colectiv de muncă. Şansele să îşi primească banii sunt foarte mici.
Termica SA Suceava a rămas fără niciun ban după ce conturile i-au fost executate silit de Unicom Holding, unul dintre furnizorii de cărbune.
După ce s-a trezit cu conturile golite, şi cu proprire pe banii pe care urma să-i încaseze de la Transelectrica SA şi Primăria Suceava, conducerea societăţii Termica a cerut de urgenţă intrarea în insolvenţă. Această procedură judiciară pare a proteja pentru moment societatea în faţa creditorilor dar pe termen lung nu poate duce decât la faliment. Insolvenţa va asigura însă funcţionarea societăţii măcar până când noua centrală termică pe bază de biomasă va deveni funcţională. Din momentul în care judecătorul sindic a aprobat intrarea în insolvenţă, conform legii au fost suspendate toate acţiunile judiciare sau de executare silită. Astfel, creditorii care au de încasat facturi restante de la termica nu mai pot executa silit conturile societăţii ci se înscriu la masa credală şi trebuie să aştepte finalizarea procedurii de insolvenţă. De asemenea, furnizorii servicii şi utilităţi nu au voie să sisteze alimentarea pe perioada reorganizării judiciare. În plus, pentru toate datoriile şi facturile neplătite se stopează acumularea dobânzilor, penalităţilor şi majorărilor de întârziere. În schimb, în faza insolvenţei societatea nu mai este obligată să respecte prevederile contractului de muncă în cazul concedierilor colective, fiind necesar doar un preaviz de 15 zile.
O altă consecinţă a procedurii de insolvenţă este aceea că managementul societăţii este asigurat de un administrator judiciar. În cazul Termica, administrarea societăţii a fost preluată de o firmă de insolvenţă din Iaşi. Firma de insolvenţă este obligată să recupereze toate creanţele pe care Termica trebuie să le încaseze de la datornici, inclusiv de la populaţie. La o întâlnire cu persoanele disponibilizate de la societatea de termoficare reprezentanţii firmei de insolvenţă au recunoscut că pregătesc acţiuni în instanţă împotriva tuturor sucevenilor care au datorii către Termica.
Datoriile totale ale Termica SA se ridică la 45,9 milioane de lei, din care cea mai mare parte, 26 de milioane de lei, către furnizorul de cărbune Unicom Holding. În prezent, Termica SA produce apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte care funcţionează pe gaz natural, după ce de la 22 aprilie 2013 centrala electrotermică a societăţii a fost închisă.
Citeşte şi:
Comisar-şef cercetat de DNA pentru abuz în serviciu, la comanda IPJ Suceava
Pompiliu Bota şi şase avocaţi ai Baroului Bota au fost reţinuţi de către procurori
VIDEO FOTO Buşteni burduşiţi cu ţigări de contrabandă, descoperiţi în Vama Dorneşti