O universitate din România imprimă hrana viitorului. „Mâncarea poate fi personalizată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drd. Ovidiu Procopeţ explică cum se pot printa pralinele cu ajutorul imprimantei 3 D FOTO: Oana Şlemco
Drd. Ovidiu Procopeţ explică cum se pot printa pralinele cu ajutorul imprimantei 3 D FOTO: Oana Şlemco

Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a dotat cu o imprimantă 3D şi cercetătorii ne-au arătat ce poate să facă. Această tehnologie este atât de avansată încât îi permite utilizatorului aflat la birou să îşi pregătească desertul preferat acasă. Totul cu ajutorul unui soft.

Imprimanta 3 D pentru crearea produselor alimentare este o noutate în ţara noastră. Nu şi în ţările din vestul Europei, unde este folosită de ani de zile în grădiniţe şi cămine de bătrâni pentru că ajută la personalizarea meniurilor.

Facultatea de Inginerie Alimentară a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a dotat cu astfel de imprimantă folosită în scop ştiinţific.

Echipamentul este uşor de utilizat. Mai întâi se încarcă imprimanta cu o pastă. În cazul de faţă, ciocolată.

„Facem o pralină de ciocolată, goală în interior, care poate fi umplută ulterior. Este o ciocolată obişnuită. Procentul de cacao este foarte important pentru realizarea curgerii. Cu cât este mai mare procentul de cacao cu atât temperatura trebuie să fie mai mare pentru a putea ajunge la un anumit grad de curgere. Aceşti parametri pot fi setaţi uşor. Avantajele folosirii imprimantei 3 D sunt multiple. De exemplu sunt copii care nu mănâncă broccoli. Poate fi realizat un piure de broccoli, pus în imprimantă şi făcut sub formă de dinozaur. Sunt Centre în Germania, în care sunt cazaţi bătrâni cu diferite afecţiuni, iar cu ajutorul imprimantei 3D mâncarea acestora poate fi personalizată”, ne-a declarat doctorandul Ovidiu Procopeţ.

pralina imprimanta 3 d

Pralină imprimată cu ajutorul imprimantei 3D FOTO: Oana Şlemco

Doar imaginaţia utilizatorului poate să limiteze procesul de producţie. Se pot imprima fel de fel de alimente, de la biscuiţi, la paste şi chiar produse din carne.

imprimanta 3 d

Biscuit imprimat cu ajutorul imprimantei 3 D într-un laborator al Facultăţii de Inginerie Alimentară FOTO: Oana Şlemco

„Imprimanta toarnă strat cu strat până la finalizare. Construieşte o formă, care a fost stabilită în prealabil. Cu ajutorul programului de proiectare poate fi stabilită orice formă, orice dimensiune. Domeniul de aplicabilitate este mult mai vast. În industria de procesare a cărnii există pierderi, acele căzături. Acea carne poate fi transformată în pudră, depozitată în condiţii optime şi atunci când fabrica doreşte o poate aduce în formă lichidă, o pune în imprimantă şi îi dă o formă de antricot”, a mai spus sursa citată,

USV este a doua instituţie academică din România care s-a dotat cu o imprimantă 3D pentru alimente.

imprimanta 3 d

Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară a USV FOTO: Oana Şlemco

„Anul trecut, domnul rector Valentin Popa a dat un interviu în care  spunea că orice copil din ziua de astăzi îşi doreşte o imprimantă 3D. După ce am citit interviul, m-am dus la domnul rector şi i-am spus că şi copilul Mircea Oroian vrea o imprimantă 3 D. Domnul rector a aprobat o achiziţie de acest tip. Ne-am dorit o imprimantă 3 D pentru că cercetarea desfăşurată în cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară este conectată la realităţile internaţionale. Vrem să transpunem ideile noastre de produse alimentare noi, fundamentate ştiinţific, prin intermediul unei tehnologii a viitorului”, a declarat prof.univ.dr.ing. Mircea Oroian, decanul Facultăţii de Inginerie Alimentară.  

Vă recomandăm să citiţi şi:

Contraindicaţia categorică a vaccinul împotriva COVID. Ce spune medicul Virgil Musta

Dominic Fritz are acţiuni la Netflix, Siemens sau Samsung. Averea primarului german al Timişo

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite