O şcoală în care s-au investit 800.000 de euro stă închisă de peste 10 ani de zile din cauza lipsei utilităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O şcoală din Rădăuţi în care s-a investit 800.000 de euro se transformă în adăpost pentru bochetari. FOTO Dănuţ Zuzeac
O şcoală din Rădăuţi în care s-a investit 800.000 de euro se transformă în adăpost pentru bochetari. FOTO Dănuţ Zuzeac

Ministerul Educaţiei a plătit 800.000 de euro acum 10 ani, iar clădirea a fost finalizată într-un an de zile în proporţie de 90%. Constructorul nu a fost plătit nici până azi pentru lucrare şi acum nimeni nu pare interesat ca şcoala să fie dată în funcţiune. După aproape zece ani de la sistarea lucrărilor, conducerea Colegiului Tehnic Rădăuţi încearcă să preia clădirea, cerând primăriei din localitate să aducă utilităţile necesare.

O şcoală construită în urmă cu 10 ani de zile nu a fost dată spre folosinţă nici în ziua de astăzi. Contractul pentru realizarea acestei unităţi de învăţământ a fost semnat încă de la sfârşitul anului 2006, cu termen de finalizare de 12 luni, cu firma de construcţii Conprin din localitatea Dărmăneşti. Noua unitate de învăţământ ce ar fi trebuit să devină Şcoala Gimnazială nr. 6 Rădăuţi are 12 săli de clasă, sală de sport, spaţiu de joacă şi parcare.

Toate au fost gata încă din 2007, constructorul respectându-şi contractul şi tot de atunci nu mai lipseşte decât racordarea la utilităţi, ceea ce nu ar fi greu de realizat, deoarece şcoala se află în cartierul Obor, chiar între blocuri. De aproape zece ani, de când s-au sistat lucrările, clădirea nu a fost păzită, devenind uneori adăpost pentru oamenii străzii, iar lucrările efectuate deja au început să se degradeze, în timp ce curtea interioară este plină de buruieni şi gunoaie.

Şcoala a intrat în administrarea Primăriei Rădăuţi anului acesta, însă lucrările nu au fost reluate deoarece nu sunt bani. Autorităţile locale au încercat să obţină finanţare prin programul PNDL, însă fără succes până acum. Ar mai fi nevoie de 800.000 de lei pentru ca unitatea de învăţământ să fie finalizată.

„Şcoala din cartierul Obor este inclusă în programul PDNL, este prioritară şi probabil vom primi cu siguranţă finanţare. Noi am preluat de la constructor şcoala în stadiul în care este la momentul de faţă. Dacă nu se întârzia cu PDNL-ul şi se dădea drumul la ordin în luna martie puteam discuta de faza de construcţie. Eu zic că pe la sfârşitul anului să terminăm lucrările”, a declarat Nistor Tătar, primarul municipiului Rădăuţi.

IŞJ Suceava a fost executat silit pentru că nu a plătit constructorul de la şcoala din Rădăuţi

Pentru că nu şi-a primit banii pentru ce a făcut, constructorul a pus lacătul pe clădire şi a acţionat în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, iar judecătorii i-au dat dreptate.

„Prin urmare, la sfârşitul anului 2015, IŞJ Suceava a achitat suma pentru care a fost executat silit în valoare de 3.835.356 lei, reprezentând plata datoriei, dobânzi datorate, cheltuieli de judecată şi onorarii. La momentul actual, clădirea este în proprietatea constructorului. IŞJ va inventaria lucrările conform sumei achitate. Clădirea urmează a fi predată beneficiarului ei, Consiliul Local Rădăuţi.

Deoarece în perioada 2010 – 2015 construcţia a suferit o serie de degradări şi distrugeri ale finisajelor şi ale unor părţi de lucrări executate, constructorul se află în etapă de remediere a acestora şi de aducere a construcţiei la stadiul de predare. Constructorul trebuie să finalizeze, inventarieze şi să predea obiectivul”, a transmis purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei.

În tot acest timp clădirea a ajuns să pară că nu aparţine nimănui. Dacă toate aceste inconveniente vor dispărea, Primăria municipiului Rădăuţi va prelua această unitate de la IŞJ, urmând să o atribuie Colegiului Tehnic din Rădăuţi. La această unitate de învăţământ învaţă 1.500 de elevi, în două schimburi, fiind necesare spaţii suplimentare.

„Elevii de la şcoala noastră învaţă în două schimburi. Este vorba despre 1.500 de elevi în 56 de clase şi avem 21 de săli. Şansa este că au practică şi încercăm să facem nişte permutări, deoarece nu putem să folosim laboratoarele de chimie şi fizică, acestea fiind transformate în săli de clase. Reuşim să facem cumva faţă, dar cu greu din cauza spaţiului. Şcoala asta nouă, construită în cartierul Obor, a pornit ca o şcoală gimnazială şi grădiniţă, dar pentru că numărul elevilor este în scădere, noi am insistat să ne-o dea nouă.

Am discutat la Inspectoratul Şcolar şi am primit susţinere în acest sens, problema este că lucrarea de construcţie a şcolii nu a fost achitată şi nu este finalizată, conducerea IŞJ neputând face recepţia lucrării. Este spaţiu suficient, este curte destul de mare. Această şcoală trebuie finalizată”, a explicat profesorul Gelu Ţugulea, directorul Colegiului Tehnic Rădăuţi.

În acest timp, Valerian Turiceanu, reprezentantul firmei Conprin Dărmăneşti, încearcă să-şi recupereze banii cheltuiţi încă de acum zece ani, pe tencuiala deja distrusă.

„Mă doare sufletul când văd cum se degradează totul. Sălile de acolo ar fi perfecte pentru noi. Am vrea să transferăm acolo învăţământul profesional şi să amenajăm ateliere tehnice”, a concluzionat directorul Colegiului Tehnic Rădăuţi, Gelu Ţugulea.

Alte ştiri pe această temă:

România lucrului prost făcut. Un turn de control inaugurat cu fast stă închis fiindcă acoperişul este prea fragil pentru antene

Afacerea proastă a Primăriei Hunedoara: cui îi foloseşte trenuleţul second-hand, cumpărat cu 160.000 de lei

O investiţie de milioane de lei dă semne de proastă execuţie, la doar doi ani de la finalizarea şantierului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite