Medici puşi să plătească din propriile buzunare tratamentul oferit pacienţilor. De ce-i dau în judecată şefii spitalului
0Mai mulţi medici de la Spitalul Judeţean Suceava trebuie să plătească din propriile buzunare tratamentul pe care l-au oferit pacienţilor. Sumele imputate se încadrează între 2.000 şi 4.000 de lei pentru fiecare medic.
Mai mulţi medici care îşi desfăşoară activitatea în cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţul Suceava trebuie să achite din propriile buzunare tratamentul pe care l-au oferit pacienţilor. Diferite neconcordanţe de ordin birocratic şi nu medical sunt cauzele acestei situaţii cel puţin ciudate.
În această situaţie s-a ajuns după un control al reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Suceava, care au descoperit că un pacient a beneficiat de investigaţii medicale în două departamente diferite, în aceeaşi zi şi nu se decontează „suprapunerea serviciilor”. În alte situaţii, data de externare sau de administrare a unui tratament din fişa de observaţie nu coincide cu cea din fişa electronică.
„Se întâmplă să greşim, suntem oameni. După o gardă, rişti să pui în calculator data greşită, lucrând o noapte întreagă, în care vezi poate şi 20 de pacienţi, nu mai ţii socoteala că e trecut de orele 12.00 şi aşa s-au făcut multe greşeli. Nu mi se pare normal să plătesc acele fişe de tratament. Pentru că pentru o singură neconcordanţă se impută întreaga perioadă de spitalizare a acelui pacient”, ne-a explicat un medic sucevean care se află în această situaţie.
„A fost un caz social, o femeie necăjită căreia în momentul externării i-am dat şi bani de autobuz să ajungă acasă şi pentru o cifră greşită acum trebuie să plătesc eu tot. Nu este normal. Acel pacient există. A fost internat şi a beneficiat de tratament. Se poate cere o anchetă la Primăria de care aparţine. Nu a luat nimeni medicamentele acasă. La alte unităţi spitaliceşti din ţară se dă în judecată CAS-ul, aici ne dă în judecată pe noi”, susţine un alt doctor care trebuie să plătească din propriul buzunar medicaţia unor pacienţi.
Medicii suceveni au de achitat şi peste 4.000 de lei pentru tratamentul administrat pacienţilor, deoarece pur şi simplu au făcut o eroare. Spitalul Judeţean Suceava nu poate suporta aceste pierderi , astfel că vrea să-şi recupereze banii „pierduţi” tocmai de la angajaţii săi, care şi-a făcut treaba corect din punct de vedere medical.
„Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, în urma unor acţiuni de control, solicită anumite foi de observaţie pe care le confruntă cu fişele electronice. Cei de la CAS nu sunt medici, sunt economişti, iar pentru ei fiecare cifră greşită înseamnă bani pierduţi. Dacă ceva este incomplet în fişă, este considerat greşit. Se întocmeşte un raport în baza căruia se impută anumite sume de bani. Am văzut o listă care cuprinde mai mulţi medici, iar sumele sunt între 2.000 şi 4.000 de lei. Cei din cadrul compartimentului Juridic al Spitalului au explicat că CAS este organ de control, iar spitalul nu poate suporta aceste pierderi, drept urmare medicii vor fi daţi în judecată pentru recuperarea acestor sume, în baza Codului Muncii, pentru răspunderea patrimonială a angajatului faţă de angajator. Medicii vor fi nevoiţi să le plătească în baza unei hotărâri judecătoreşti. Am fost informat de către cei de la Juridic că se percep şi penalităţi de la data la care s-a constatat prejudiciul”, a explicat inginerul biomedical Dragoş Vicoveanu, purtător de cuvânt în cadrul Spitalului Judeţean Suceava.
Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au explicat faptul că valoarea serviciilor medicale prestate de Spitalul Judeţean Suceava este oricum mai mare decât suma contractată şi nu se prea înţelege sensul acestor imputări faţă de medici.
„Decontarea lunară de către CAS Suceava a serviciilor medicale contractate cu spitalele se face în limita sumei contractate, în funcţie de numărul de cazuri externate, raportate şi validate prin Sistemul Informatic Unic Integrat. În situaţia în care contravaloarea cazurilor de spitalizare realizate şi validate este mai mare decât sumele contractate pentru fiecare tip de spitalizare, decontarea se face la nivelul realizat. Prin Serviciul Control al CAS Suceava se verifică modul de respectare a prevederilor legale în vigoare referitoare la acordarea serviciilor medicale spitaliceşti, modul de completare a formularelor cu regim special utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, modul de completare a foilor de observaţie în ceea ce priveşte semnăturile şi parafele medicului curant sau medicului şef de secţie, existenţa rezultatelor investigaţiilor medicale paraclinice efectuate şi a serviciilor medicale interdisciplinare în timpul spitalizări, precum şi concordanţa raportării în SIUI de către furnizorii de servicii medicale spitaliceşti a datelor inscripţionate în formularele tipizate. Raportul de control se transmite la sediul furnizorului, la adresa care se găseşte în contract”, a declarat Anda Sălăgean, purtător de cuvânt în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.
Alte ştiri pe această temă: