Concluzia Avocatului Poporului după ce trei copii au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti: „Spitalul Judeţean Suceava a încălcat dreptul la viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului a constatat că doi dintre cei trei copii morţi la Spitalul Judeţean Suceava au fost ucişi de infecţii cu Pseudomonas contactate în spital, în timp ce al treilea a murit din cauza unei infecţii cu E.coli, despre care nu s-a putut dovedi că ar fi fost contactată în unitatea spitalicească.

Avocatul Poporului a finalizat ancheta cauzată de moartea a trei bebeluşi, în februarie, martie şi august 2016, după ce anul trecut trei bebeluşi au murit la scurt timp după naştere.

Avocatul Poporului a constatat că doi dintre cei trei copii au fost ucişi de infecţii cu Pseudomonas contactate în Spital, în timp e al treilea a murit din cauza unei infecţii cu E.coli, despre care nu s-a putut dovedi că ar fi fost contactată în unitatea spitalicească.

Ca urmare a anchetei, Avocatul Poporului a constatat că Spitalul Judeţean Suceava a încălcat Constituţia României în ce priveşte dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, dar şi Ordinul nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare.

Avocatul Poporului a transmis zilele trecute o recomandare managerului Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, privind instruirea personalului, utilizarea doar a apei ultrafiltrate în secţiile cu risc şi dezinfecţia apei utilizată în restul spitalului. Managerul spitalului are la dispoziţie 30 de zile pentru însuşirea recomandării şi realizarea măsurilor dispuse.

În cursul anului 2016, trei copii născuţi sănătoşi la Maternitatea Spitalului Judeţean Suceava au murit după ce au bacterii intraspitaliceşti. A trecut mai bine de un an de când s-au stins primii doi copilaşi, dar părinţii acestora încă nu au primit vreo lămurire.

Tragedia s-a întâmplat la începutul lunii martie a anului trecut, iar în luna august 2016 a mai murit un nou-născut. Primul dintre nou-născuţi a murit la doar 27 de ore de la naştere. Acest copil a fost diagnosticat imediat după ce a venit pe lume cu bronho ­ pneumonie congenitală, starea sa fiind destul de delicată. A fost diagnosticat apoi cu Pseudomonas şi a survenit decesul.

Cel de-al doilea copil a murit la doar 11 zile de la venirea pe lume. A fost externat după trei zile de la naştere şi a plecat împreună cu mama la domiciliu. A revenit la Unitatea de Primiri Urgenţe după alte şapte zile, prezentând o stare septică avansată. Din cauza stării grave în care se afla, s-a luat decizia transferului copilului către Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, dar a murit la doar o zi după ce a ajuns la Iaşi, fiind diagnosticat cu Pseudomonas.

Medicii ieşeni au recoltat probe de la copilul decedat la unitatea spitalicească din judeţul lor, probe pe care le-au trimis spre edificare la Institutul „Cantacuzino”, spre deosebire de medicii suceveni, care nu au procedat aşa, considerând că nu este necesar şi nu au recoltat probe de la copilul decedat la Suceava, după doar 27 de ore de viaţă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava a încălcat dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la octorirea sănătăţii 

Singurele probe care au plecat din Suceava către Institutul „Cantacuzino” au fost cele recoltate de pe suprafeţe de către inspectorii DSP, din secţiile de Neonatologie şi Obstetrică-Ginecologie. Toate rezultatele au certificat o realitate cruntă – la spitalul sucevean era la acea vreme bacteria Pseudomonas aeruginosa – piocianic.

Bacteria poate determina infecţii cu localizări diferite în organism, până la septicemii grave. În faţa unei bacterii atât de periculoase, multirezistentă la antibiotice, cei doi nou-născuţi nu au avut nicio şansă.

În luna august 2016, un al treilea bebeluş a pierdut lupta cu viaţa, având pe certificatul de deces menţionat de către reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală diagnosticul de pneumonie acută şi meningo-encefalită. De menţionat că acelaşi diagnostic a fost trecut drept cauză a decesului şi în cazul nou-născuţilor care au murit la sfârşitul lunii februarie, respectiv începutul lunii martie 2016 şi pentru ale căror morţi nu a fost găsit vreun vinovat nici în ziua de astăzi, chiar dacă rezultatele testelor emise de Institutul „Cantacuzino” au lămurit că a fost vorba despre o infectare cu un germen luat din spital, şi anume E.coli.

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Sfântul Ioan cel Nou Suceava a încălcat dispoziţiile Ordinului nr. 916/2006 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare, precum şi a dispoziţiilor constituţionale privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la octorirea sănătăţii prevăzute de art. 22 şi art. 34 din Constituţia României, în sensul că nu a depus toate diligenţele în vederea respectării şi protejării, cu prioritate a drepturilor pacientului – nou născuţi, în condiţiile în care, la Maternitatea Spitalului se nasc în medie 3.300 – 3.500 de copii pe an”, a arătat Avocatul Poporului.

Alte ştiri pe această temă:

Strigăt sfâşietor al tatălui unui bebeluş ucis de o bacterie luată la spital: „Daţi-mi copilul înapoi, daţi-mi copilul viu!“

Sugestia făcută de un medic tatălui unui copil mort de la o infecţie intraspitalicească: să-şi incinereze copilul

Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Judeţean Suceava după ce doi bebeluşi au murit imediat după naştere

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite