Fructele de pădure din munţii Sucevei iau calea Occidentului la preţuri modice. Află cu cât se vinde o tonă de afine! FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 200 de tone de fructe de pădure culese din munţii Sucevei şi strânse la centrul de colectare din comuna Sadova sunt exportate în fiecare an în ţări precum Germania au Italia.

Culese cu migală şi răbdare bobiţele de zmeură, afine, mure sau măceşe sunt aduse din munţi de culegătorii sezonieri în centrele de colectare, iar de aici sunt aduse la Sadova, la Centrul de Prelucrare a Fructelor de Pădure.

După un proces foarte exact, fructele de pădure sunt pregătite pentru a fi transmise în ţări din Vestul Europei, cum ar fi Germania sau Italia.

image

Pentru fiecare tonă achiziţionată de la Sadova străinii plătesc între 1.800 şi 2.600 de euro, o sumă care acoperă preţul de achiziţie de la culegători şi munca depusă pentru conservarea şi transmiterea fructelor de pădure în cele mai bune condiţii.

În funcţie de producţia care se înregistrează, cei şapte angajaţi ai Centrului de la Sadova, trei permanenţi şi patru sezonieri, au de procesat zilnic tone de zmeură şi afine. „Cantitatea pe care o pregătim pentru a fi trimisă în străinătate depinde de la o zi la alta. În perioadele mai aglomerate este posibil să avem de procesat şi câte 5-7 tone de fructe de pădure", a declarat David Stoleru, unul dintre angajaţii Centrului de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova.

Cum ajung fructele de pădure în Occident
O marfă extrem de perisabilă, fructele de pădure trebuie procesate extrem de atent pentru a ajunge în condiţii optime la beneficiarii din Occident.

Zmeura şi afinele sunt ţinute mai întâi la o temperatură între +4 şi -3 grade Celsius timp de 12-24 de ore, iar mai apoi sunt aşezate în lădiţe de câte 8-10 kg.

Aceste lădiţe sunt aşezate pe cărucioare şi introduse în camerele frigorifice, unde temperatura scade treptat, timp de trei zile, până ajunge la -37 de grade Celsius.

De aici, marfa este scoasă, iar angajaţii Centrului de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova o ambalează în cutii de câte 25 de kilograme. Cutiile sunt aşezate pe paleţi de 500-800 de kg şi ajung din nou în camerele frigorifice, unde stau până la sosirea tirurilor care le transportă în străinătate.

Totuşi, oamenii care se ocupă cu această afacere spun că există şi mici amănunte de care trebuie ţinut cont pentru ca străinii să fie mulţumiţi de marfa achiziţionată.

„Secretul fructelor de pădure este acela ca în momentul în care au fost culese să fi ajuns la maturitate. Cantitatea de zahăr din fruct este cea mai importantă, iar acest aspect depinde nu doar de momentul în care a fost cules fructul, ci şi de condiţiile din fiecare an. De exemplu, dacă plouă prea mult avem o cantitate mai mică de zahăr. Treaba noastră, aici în centrul de la Sadova, este să pregătim marfa pentru a fi trimisă în străinătate în condiţii optime, astfel încât clienţii noştri să nu aibă ce obiecta", a arătat Felicia Raia, şefa Centrul de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova.

La centrele de colectare, reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava plătesc 7 lei/kg la afine şi 5,5 lei/kg la zmeură, iar cu strângerea acestor fructe de pădure se ocupă anual peste 300 de oameni. La toamnă începe sezonul ciupercilor, o activitate în care sunt angrenaţi alţi 500 de oameni.

„Este o activitate socială pe care Direcţia Silvică Suceava o întreţine an de an, în ciuda profiturilor scăzute care rezultă de aici. Este o minifabrică care, anual, asigură venituri pentru aproape 1.000 de suflete", a opinat George Celsi, director comercial al Direcţiei Silvice Suceava.

Suceava

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite