Focar de boala limbii albastre, confirmat în Suceava. Carantină de gradul I în zece localităţi din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un focar de boala limbii albastre a fost confirmat în comuna Ostra, judeţul Suceava. Autorităţile au luat mai multe măsuri de prevenire a răspândirii bolii, între care stabilirea unei zone de control pe o rază de 20 de kilometri şi inspecţia clinică a bovinelor şi caprinelor.

DSVSA Suceava a informat, luni, că a fost confirmat un focar de boala limbii albastre în comuna suceveană Ostra. Este vorba de o bovină identificată la 1 octombrie cu suspiciune de boala limbii albastre. Suspiciunea a fost confirmată la Laboratorul central.

Vaca a murit luni dimineaţă, ulterior fiind convocată o şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava pentru stabilirea măsurilor de prevenire a răspândirii bolii.

Astfel, s-a stabilit o zonă de control pe o rază de 20 de kilometri în jurul focarului ce include comunele Ostra şi Stulpicani şi localităţile Găineşti, Văleni, Stânişoara, Cotârgaşi, Broşteni, Holda, Crucea, Chiril şi Sunători.

"În acest perimetru vor fi făcute inspecţii clinice la bovine şi caprine de medicii veterinari", a spus prefectul Florin SInescu, care a menţionat că în comuna Ostra păşunatul este interzis.

Totodată, sunt interzise târgurile de animale din zona de control.

El a mai declarat că există substanţe pentru efectuarea dezinsecţiilor şi pentru tratamentul medicamentos.

Prefectul a mai anunţat că de luni, cu excepţia zonei de control, s-a ridicat restricţia de organizare a târgurilor de animale din judeţ.

În 22 august, a fost diagnosticat primul caz de boala limbii albastre în România, în judeţul Buzău.

Această boală este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav, şi nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus trebuie respectate regulile sanitare veterinare şi de zooigienă privind popularea, exploatarea şi transportul animalelor vii.

Boala are caracter sezonier.

În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franţa, Portugalia, Grecia şi Bulgaria.

Alte ştiri din Suceava:

VIDEO Cum s-a îmbogăţit preotul Vrăjitoru, turnător la Securitate, care a sărit să-şi bată victima cu o cruce: deschide Scriptura şi ghiceşte viitorul

VIDEO Preot celebru în România, loveşte cu crucea, confruntat de un enoriaş pe care l-a turnat la Securitate în comunism

VIDEO Bar devastat de trei tineri care s-au răzbunat pe patron. Poliţia nu a luat nicio măsură împotriva agresorilor

FOTO VIDEO Şeful Spitalului Cernăuţi şi-a scris demisia într-un tomberon în care a fost aruncat de angajaţi

Percheziţii la „Clanul Sportivilor” din Burdujeni. Interlopul Decebal Turu, bănuit că a băgat în spital un informator al poliţiei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite