Cum a blocat Maria Grapini terminarea unei pârtii de schi în care s-au investit 10 milioane de euro. Episodul amuzant al ploii torenţiale de pe munte
0În masivul Rarău din Câmpulung Moldovenesc ar trebui să existe în prezent o pârtie de schi de 4.200 de metri, cu telegondolă şi instalaţie de zăpadă artificială. Însă, după ce Guvernul României a investit 10 milioane de euro, a sistat brusc finanţarea. Locuitorii oraşului o consideră vinovată pe Maria Grapini, care în timpul unei vizite făcute în Câmpulung Moldovenesc a acuzat autorităţile locale că i-ar fi pus viaţa în pericol.
Pârtia din masivul Rarău este un proiect în care Guvernul României a investit nu mai puţin de 10 milioane de euro, însă lucrările au fost abandonate din 2012, după ce Guvernul a sistat finanţarea. Din cauza acestei situaţii, municipiul Câmpulung Moldovenesc a fost la un pas de a intra în faliment.
Proiectul pentru construirea pârtiei de schi din masivul Rarău a fost aprobat în luna aprilie a anului 2009 în timpul Guvernului Boc şi era finanţat prin programul „Schi în România” din bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Valoarea proiectului se ridică la suma de 107,6 milioane de lei şi trebuia să fie realizat în perioada 2011 – 2014. Asocierea dintre firmele SC Acomin SA Cluj Napoca şi SC Instcomp SA Suceava a câştigat licitaţia pentru execuţia lucrărilor de la pârtia din masivul Rarău.
Lucrările de la primul tronson al pârtiei de schi au fost realizate în proporţie de 80%, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului alocând în perioada 2009 – 2012 suma de 44,4 milioane de lei. În prezent, pe masivul Rarău trebuia să existe o pârtie de 4.200 de metri, o telegondolă şi o instalaţie de zăpadă artificială.
După anul 2012, Guvernul a refuzat să mai aloce vreun ban pentru pârtia de pe Rarău, locuitorii din Câmpulung Moldovenesc punând sistarea finanţării lucrărilor la pârtia de schi pe seama vizitei făcute în localitate în anul 2013 de Maria Grapini, pe atunci ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism.
Atunci, Grapini a fost plimbată pe şantierul pârtiei de schi, însă delegaţia a fost surprinsă de o ploaie torenţială. Maşina de teren în care se afla Maria Grapini s-a defectat, iar ministrul a acuzat că viaţa i-ar fi fost pusă în pericol. Ea le-a reproşat autorităţilor locale din Câmpulung Moldovenesc că au dus-o pe munte, în noroi, deşi ar fi putut bine mersi să discute în birou, cu planşele în faţă. Localnicii au replicat atunci că n-a fost decât un simplu incident generat de o ploaie torenţială, obişnuit vara în zona montană, şi că este exclus ca viaţa cuiva să fi fost pusă în pericol.
Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism a plecat foarte supărat din Bucovina, localnicii punând pe seama supărării Mariei Grapini sistarea finanţării de la pârtia de schi. Localnicii din Câmpulung Moldovenesc au organizat chiar un miting de protest la începutul acestui an, pentru a cere reluarea finanţării.
Patru milioane de euro alocate pentru finalizarea pârtiei de schi
La începutul acestei luni, după aproape patru ani în care lucrările au fost sistate, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a semnat la Bucureşti, la Autoritatea Naţională pentru Turism, contractul în valoare de 4 milioane de euro pentru terminarea lucrărilor la primul tronson al pârtiei de schi de pe Rarău.
„Avem la dispoziţie 100 de zile până la sfârşitul anului pentru a cheltui suma acordată de Autoritatea Naţională de Turism şi trebuie să rezolvăm câteva urgenţe. Sunt mai multe lucruri pe care le avem de făcut, amenajarea accesului la baza pârtiei, zidul de sprijin, bazinul de 9.000 de litri pentru acumularea apei necesare tunurilor de zăpadă, tunurile de zăpadă, o parte din instalaţia propriu-zisă – cam 600 de metri. Trebuie să facem şi drumul care vine de la Câmpulung pînă la baza pârtiei, precum şi regularizarea pârâului din zonă. Am discutat cu constructorul, care a spus ferm că suntem pregătiţi să începem pe cinci – şase fronturi. Toate amenajările astea vor face ca, sper, la anul să avem una dintre cele mai moderne şi atrăgătoare pârtii de schi din România. Câmpulungul merită aşa ceva şi merita mai demult. Am mare încredere în primarul Negură, care s-a luptat ca un erou în aceşti ani. Voi fi alături de el de fiecare dată”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.
Primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, s-a arătat mulţumit de faptul că lucrările de la pârtia de schi au fost reluate şi speră ca în cele 100 de zile pe care le are constructorul la dispoziţie lucrările să fie finalizate.
„Nu a fost uşor să ajungem în acest punct. Vreme de patru ani am încercat pe toate căile să sensibilizez Guvernul să finalizeze această investiţie. Abia cu actuala conducere a Consilului Judeţean, cu sprijinul domnului preşedinte Flutur, am reuşit. Odată cu bucuria, încep însă şi grijile. Va trebui să fim foarte atenţi la graficul de execuţie, pentru că în cele 100 de zile, cât avem la dispoziţie, pe Rarău orice se poate întâmpla, ţinând cont că începe iarna. Sperăm ca şi bunul Dumnezeu să ne ajute şi să fie vreme bună”, a declarat Mihăiţă Negură.
Proiect de pe Rarău prevede realizarea unei pârtii de schi cu două segmente. Primul tronson, cu o lungime de 2,8 kilometri are prevăzută o pantă medie de 16,6%. Cel de-al doilea segment va avea o lungime de 1,6 kilometri, fiind de o dificultate ceva mai mare, având o pantă medie de 21,5%.
Alte ştiri pe această temă: