Slobozia: Lacul Fundata, paradisul păsărilor migratoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare primăvară, mii de păsări rare sau foarte rare aleg să facă o escală, în drumul lor de migrație, de la nord la sud, pe lacul Fundata. Frecventat, cândva, pentru proprietățile terapeutice ale nămolului, lacul Fundata a fost uitat de oameni, spre bucuria miilor de păsări, care au găsit aici locul ideal pentru a își petrece „vacanța de primăvară“.

Lacul, în suprafață de 510 hectare, se află în Valea Reviga, la 20 km de Municipiul Slobozia. Partea de sud a lacului este sălcie, în timp ce partea de nord are apă dulce și conține mai multă vegetație acvatică. Adâncimea maximă a apei este de cinci metri. Lacul Fundata a fost prima arie protejată din județul Ialomița. Se întâmpla în anul 2002, iar patru ani mai târziu a fost cuprins în programul european „Natura 2000“. Această zonă reprezintă o feerie în ceea ce privește avifauna, în toate anotimpurile.

Nămol terapeutic

Valoarea terapeutică a lacului, cât și efectele tămăduitoare ale nămolului terapeutic din lac sunt cunoscute de localnici de multă vreme. Fără să fie amenajat nimic special pe malurile lacului, în special înainte de 1989, pe perioada verii, lacul era frecventat de populația din zonă pentru băi și tratamente cu nămol. Totuși, până în prezent, nu s-a făcut o exploatare rațională și controlată a nămolului din lac. „Păcat că nimeni nu a reușit să transforme proprietățile terapeutice ale lacului Fundata în beneficii pentru cei care au nevoie de tratamentele cu nămol, atât de rare, în România. În schimb, pot să spun că acest lucru a condus la o extraordinară populare a lacului cu zeci de specii de păsări, care se simt aici extraordinar“, spune Reasilvia Mihai, referent de specialitate în cadrul Agenției de Protecție a Mediului Ialomița.



Casa cufundarului polar

În acest habitat, au fost identificate peste 80 de specii de păsări, dintre care aproximativ un sfert sunt foarte rare, de interes european, a căror prindere sau vânare este strict interzisă. Menționăm aici cufundarul polar, corcodelul mare, scoicarul, stufărica sau eretele de stuf. Cel mai important factor perturbator în conservarea speciilor de păsări din zona lacului Fundata îl reprezintă vânătoarea excesivă din ultimii ani. „Spre marea supărare a vânătorilor, măsurile restrictive stabilite în zonă vor face din lacul Fundata paradisul păsărilor. Există aici specii foarte rare, la nivel mondial, care vin în fiecare an și nu putem risca să le pierdem prin acceptarea zonei Fundata ca fond cinegetic“, explică Reasilvia Mihai.

image



În zona Fundata, aproximativ o treime din totalul speciilor de păsări identificate pe teritoriul României poposesc, anual, pe apele lacului.

Citiţi mai multe în „Adevărul de Seară“ de astăzi!

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite