Slobozia: Bărăganul îl plânge pe regretatul Fănuş Neagu
0Perechea de fini din Urziceni, dar şi poeţi din Bărăgan deplâng dispariţia prozatorului şi rememorează momente petrecute alături de acesta. Originar din comuna brăileană Grădiştea de Sus, Fănuş Neagu călca des Bărăganul. El organiza foarte multe cenacluri literare, iubite de către toţi localnicii din municipiu. În plus, avea o pereche de fini chiar în Urziceni.
Scriitorul a trecut în nefiinţă marţi dimineaţă, la ora 3.30, în rezerva sa de la Spitalul Elias din Bucureşti, unde fusese diagnosticat cu cancer de prostată în fază terminală. Ani buni s-a chinuit cu boala care i-a adus sfârşitul. Prozatorul brăilean nu era străin de Bărăgan. Ori de câte ori avea timp liber, poposea cu plăcere pe meleaguri ialomiţene.
Îi plăcea să stea la Urziceni. În municipiul situat în vestul judeţului, avea foarte mulţi prieteni scriitori, alături de care organiza cenacluri literare pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din oraş. Unul dintre prietenii săi a fost chiar patronul spiritual al bibliotecii municipiului, scriitorul Constantin Ţoiu.
„I-a plăcut tare mult să vină la Uriceni. Era fascinat de aceste locuri şi se simţea foarte bine. Toate cenaclurile literare pe care le-a organizat erau adevărate festivaluri de poezie şi proză“, susţine Alexandru Buleandră, directorul Bibliotecii Constantin Ţoiu.
Şi-a făcut fini la Urziceni
Tot în Bărăgan, Fănuş Neagu şi-a făcut şi rude. I-a fost naş de cununie bunului său prieten din perioada studenţiei, regretatul poet şi profesor de limba română, Valeriu Mocanu, originar din Urziceni. Totul s-a petrecut în anul 1962, an în Valeriu Mocanu s-a căsătorit cu o tănără profesoară de biologie, pe numele său Floarea. Pentru că îi plăcea să chefuiască, Fănuş Neagu a fost sufletul petrecerii.
Fănuș Neagu (centru), alături de finii Mocanu, în anul 1962
„A fost un naş foarte bun. De fiecare dată când mergea către Brăila, trecea în vizită pe la noi. Era un om căruia îi plăcea viaţa“, rememorează acum, la bătrâneţe, Floarea Mocanu (75 de ani), fina lui Fănuş Neagu.
L-a încurajat pe Mircea Dinescu
Prozatorul a fost unul dintre cei care au jucat un rol important în cariera poetului din Bărăgan. Practic, fără el, probabil, astăzi numele lui Mircea Dinescu nu ar fi însemnat mare lucru. „În ’67, când am debutat la revista «Luceafărul», m-a luat sub aripa lui. M-a pus să îi demonstrez de ce îmi place să scriu şi ce îmi place să scriu. Pe vremea aia, era directorul secţiei de «Proz㻓, rememorează Mircea Dinescu.
De cealată parte a firului telefonic, Micrea Dinescu face o pauză şi încearcă să îşi amintească cele mai inedite poveşti legate de Fănuş Neagu şi amiciţia care i-a legat. L-a cunoscut foarte bine, astfel încât îl însoţea la petrecerile pe care le organiza sau care erau organizate în cinstea prozatorului brăilean.
Dinescu spune că lui Fănuş Neagu îi plăcea tare mult să petreacă. Iubea să fie înconjurat de prieteni şi să chefuiască. Toţi invitaţii la mesele organizate de Fănuş Neagu dansau şi se distrau până la epuizare.
Citiți mai multe în „Adevărul de Seară“ Slobozia!