Preparatele tradiţionale de Paşte pot fi periculoase pentru sănătatea copiilor. Ce nu au voie să mănânce cei mici la Înviere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masa de Paşte poate afecta sănătate copiilor
Masa de Paşte poate afecta sănătate copiilor

Duminică este prima zi de Paşte, iar medicii trag deja semnale de alarmă cu privire la alimentaţie. Din cauza exceselor, adulţii, dar mai ales copii pot avea de suferit. Specialiştii îi învaţă pe cei mari cum să-i protejeze pe cei mici de bolile care pot apărea din cauza exceselor alimentare.

Medicii pediatri ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia au o serie de recomandări  pentru părinţi, astfel încât aceştia să nu-şi petreacă sărbătoarea de Paşte pe patul de spital. Ca în fiecare an, de sărbători, Pediatria devine aproape neîncăpătoare din cauza zecilor de copii internaţi ca urmare a consumului excesiv de produse alimentare. 

„Practic din seara primei zile de Paşte şi de a doua zi începe tăvălugul prezentărilor la spital. Copiii sunt îndemnaţi de părinţi să mănânce ba ouă, ba prăjituri, apoi carne de miel şi iar prăjituri. Aşa ceva nu trebuie consumat în exces” explică medicul primar pediatru Nina Precup Vâlcea, şeful secţiei Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Cum trebuie consumate produsele de Paşte

În fiecare casă masa de Paşte este bogată într-o sumedenie de produse alimentare tradiţionale. Totuşi acestea pot pune în pericol sănătatea celor mici. Medicii le recomandă părinţilor ca, de exemplu, în cazul copiilor mai mici de un an să le ofere doar gălbenuş de ou şi în niciun caz carne de miel şi produse preparate din aceasta. Pentru ei trebuie realizată o alimentaţie adecvată, specifică vârstei. 

„Mulţi părinţi spun că celor mici le-a fost poftă, că îşi doreau să guste şi tocmai de aceea le-au oferit produsele tradiţionale. Acest lucru este prea puţin permis pentru ei, având în vedere vârstele destul de fragede” mai spune medicul pediatru Nina Precup Vâlcea. 

Afecţiuni şi tratament

Aceiaşi specialişti susţin că în cazul exceselor alimentare la copil, cei mai mulţi suferă stări de vomă, scaune moi şi chiar toxiinfecţii alimentare sau enterocolite. „Multe din prezentări au aceleaşi simptome. Copii vin cu dureri de stomac, scaune moi sau vărsături. În cazuri mai grave apar şi febra sau durerile de cap, în cazul în care aceştia suferă de enterocolită”, adaugă medicul Nina Precup Vâlcea.

În ceea ce priveşte alungarea acestor simptome nedorite, un lucru este cert: tratamentul trebuie stabilit doar de către medic, tocmai de aceea pentru părinţi este necesar să se prezinte cu copilul bolnav la spital şi să asculte sfaturile medicilor.

„Cel mai important aspect din acest punct de vedere este înlocuirea alimentaţiei. În multe cazuri s-a constatat că părinţii, după ce un copil  a vărsat, continuă să-i dea  de mâncare aceleaşi preparate care i-au făcut rău. Nu se procedează corespunzător. În astfel de situaţii, copilul trebuie să primească o alimentaţie echilibrată, precum covrigei sau grisine şi foarte multe lichide” recomandă medicul primar pediatru Nina Precup Vâlcea, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite