Cum se face adevăratul bulion tradiţional românesc, potrivit reţetei fără egal a lui Radu Anton Roman
0Odată cu venirea toamnei, românii intră în febra pregătirilor conservelor pentru anotimpul rece. În cartea sa de căpătâi, regretatul Radu Anton Roman a dedicat câteva rânduri pregătirii bulionului, ingredientul cheie al tuturor mâncărurilor tradiţionale româneşti.
Bulionul reprezintă ingredientul de bază care dă gust preparatelor tradiţionale din bucătăria românească. În cartea care l-a consacrat, „Bucate, vinuri şi obiceiuri Româneşti”, regretatul autor Radu Anton Roman le propune bucătarilor o reţetă tradiţională de preparare a bulionului.
Înainte de a explica modul în care se realizează preparatul, autorul adresează o mică ironie gospodinelor care au renunţat să mai folosească ingredientele naturale, preferându-le pe cele obţinute industrial. Este vorba despre sosuri de roşii ambalate în conserve, pline conservanţi şi alte ingrediente chimice.
Astfel, el le ironizează pe gospodine scriind că „orăşencele nu prea mai fac bulion, pentru că sunt invadate de paste şi checeapuri, dar cine vrea să ştie ce pune în oală trebuie să cumpere…”. Iar apoi Radu Anton Roman explică reţeta sa tradiţională de bulion.
Ingrediente:
- 20 de kilograme de roşii coapte
- O ceaşcă de sare
Modul de preparare, potrivit autorului, este destul de simplu. Roşiile se taie în bucăţi şi se trec printr-o sită specială, care se mai găseşte şi astăzi prin magazine.
Pulpa obţinută se pune la fiert timp de o oră, până când preparatul capătă aspectul unei paste. După ce s-a răcit se toarnă în sticle şi se aşează în cămară.
Cu bulionul obţinut, gospodinele pot încerca un alt preparat recomandat de Radu Anton Roman pentru anotimpul rece.
Este vorba despre „vinetele în bulion pentru iarnă”, un fel de aperitiv pe care doamnele îl pot servi înainte de felul principal pentru a-şi uimi musafirii.
Ingredientele acestei reţete sunt:
- 4 vinete coapte
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 1 ceaşcă de ulei
- 1 căpăţână de usturoi
- 1 lingură de sare
- 500 ml de bulion
Prepararea durează foarte puţin. Astfel, vinetele se taie în felii groase şi se presară cu sare, apoi se prăjesc în ulei încins. Se toată roşiile, ardeiul, ceapa, morcovul şi se pun la fier. Vinetele se aşează în borcane, apoi se adaugă restul de legume, inclusiv bulionul şi se pun la fiert, timp de o oră.
Citiţi şi: